Армія РФ завдала масованого ракетного удару: атаковані енергетичні об’єкти у низці областей

Армія РФ завдала масованого ракетного удару: атаковані енергетичні об’єкти у низці областей
Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Російська армія в ніч проти 8 травня атакувала об’єкти генерації та передачі електроенергії у 6 регіонах України. Енергетики вже працюють над ліквідацією наслідків.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

За його словами, ворог атакував об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. 

Наразі енергетики уточнюють наслідки та вже працюють над їх ліквідацією. 

"Ворог хоче позбавити нас можливості достатньо виробляти та передавати електроенергію.  Ощадливе використання електроенергії - внесок кожного з нас у перемогу. Особливо важливим є відповідальне споживання у ранкові та вечірні години", - додав міністр.

"Укренерго" повідомило, що у центральному регіоні є пошкодження обладнання на одному з об'єктів компанії.

Натомість у ДТЕК заявили, що ворог вночі атакував три теплоелектростанції компанії. Унаслідок цього є серйозні пошкодження обладнання. 

"Це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії за останні півтора місяця. Востаннє ворог атакував теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня", - додали у ДТЕК.

Водночас з початку повномасштабного вторгнення РФ близько 180 разів обстрілювала теплоелектростанції ДТЕК.

Понад 50 ракет і більш як 20 "шахедів

Президент України Володимир Зеленський прокоментував масований ракетний удар нациста Путіна в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

"Понад 50 ракет і більш як 20 "шахедів" по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Усі необхідні служби вже працюють на місцях, ліквідовуючи наслідки терору. Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще один шанс нацизму", - наголосив гарант.

Як повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук, загалом за ніч росіяни застосували 55 ракет та 21 ударний безпілотник:

  • 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал", запущену із Тамбовської області РФ;
  • 2 балістичні ракети "Іскандер-М" з окупованого Криму;
  • 4 крилаті ракети "Калібр" з акваторії Чорного моря;
  • 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська область РФ і акваторія Каспійського моря);
  • 1 крилату ракету "Іскандер-К", запущену із Криму;
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 - з окупованої Запорізької області;
  • 21 ударний БПЛА типу Shahed-131/136, випущених із Приморсько-Ахтарська та Курської області РФ.

Українські оборонці неба знищили 59 повітряних цілей росіян, зокрема, 33 крилаті ракети Х-101/Х-555, 4 "калібри", 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 та 20 "шахедів"

На Київщині виникла пожежа

За даними КМВА, Силами та засобами протиповітряної оборони всі повітряні цілі в районі столиці були знищені.

"За попередніми даними, в столиці без постраждалих та руйнувань", - зазначили там.

Міський голова Броварів Ігор Сапожко з посиланням на дані ДСНС повідомив, що сталося загоряння обʼєкту цивільної інфраструктури в одному з населених пунктів Броварського району.

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив, що повітряна тривога в області тривала майже чотири години.

"Влучань в об'єкти житлової чи критичної інфраструктури не зафіксовано. Водночас падіння уламків зафіксовано у чотирьох районах області", — зазначив посадовець.

Двох постраждалих — жінку та чоловіка — з численними пораненнями кінцівок та осколковими пораненнями доставили до лікарні. Їм надається вся необхідна невідкладна допомога.

"Наразі також зафіксовано пошкодження ліній електромереж. В одному з сіл частково відсутня електроенергія. Енергетики вже оперативно працюють над поверненням світла", — вказав Кравченко.

За оперативною інформацією, внаслідок падіння уламків зруйновані житловий приватний будинок та підсобне приміщення поруч, ще 14 приватних будинків та один автомобіль пошкоджені.

На Полтавщина є влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури

Очільник ОВА Філіп Пронін повідомив про влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури у Полтавському районі. 

"Попри вдалу роботу наших оборонців, на жаль, маємо влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури у Полтавському районі. Після удару ворожого БпЛА виникла пожежа. За попередньою інформацією обійшлося без постраждалих", - написав він.

Ворог атакував Вінниччину

За даними ОВА, в регіоні є влучання: "Ворог атакує обʼєкти критичної інфраструктури".

Ворог атакував два обʼєкти енергетичної інфраструктури на Львівщині

Сьогодні, 08.05.2024, близько 5 години ранку, окупанти влучили крилатими ракетами в обʼєкт генерації енергії у Червоноградському районі, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

За його словами, виникли два осередки загоряння. На місці працюють вогнеборці. Залучили спецтехніку. Загрози для людей, які живуть поблизу, немає.

Також через влучання poсійcькoї paкети постраждав обʼєкт критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському районі.

Під час повторної повітряної тривоги, яку оголосили у нашій області о 06:27, окупант атакував Львівщину "кинджалами". Критична та житлова інфраструктура не постраждали.

В області обійшлося без жертв і потерпілих.

У Запоріжжі є руйнування

"Росіяни знову масовано атакували  мирне Запоріжжя. Поцілили по обʼєктах критичної та цивільної інфраструктури. Є руйнування. Попередньо, без постраждалих", - написав очільник ОВА Іван Федоров.

Росія гатить по українській енергосистемі

Збитки енергосистеми України від останніх російських ракетних та дронових атак склали понад $1 млрд. Дуже суттєвих ушкоджень зазнала теплова генерація, гідрогенерація, підстанції для передачі електроенергії. 

 Починаючи з кінця березня 2024 року внаслідок атак країни-агресора РФ пошкоджена половина всієї енергосистеми України.

Наразі ворогу не вдалося досягти тотального блекауту в країні, проте в Міністерстві енергетики розглядають будь-які можливі сценарії і радять запасатися генераторами і павербанками.

6 травня російські окупанти пошкодили об'єкти "Укренерго" на Сумщині і Харківщині, внаслідок ворожих атак без електроенергії залишилися низка населених пунктів.

У ніч проти 11 квітня армія країни-агресора РФ обстріляла об'єкти критичної інфраструктури у чотирьох регіонах України. Зокрема, внаслідок атак повністю знищено Трипільську теплоелектростанцію в Київській області, яка забезпечувала світлом майже 3 мільйони людей й була найбільшим постачальником електроенергії на Київщині, Житомирщині й Черкащині.

В результаті цього компанія "Центренерго", яка була оператором трьох ТЕС, втратила 100% генерації, а енергетичний холдинг ДТЕК повідомив, що внаслідок останніх обстрілів втратив 80% своїх генеруючих потужностей. 

Найбільша масована атака сталася 22 березня. Тоді російські окупанти завдали по українській енергосистемі найбільш руйнівного удару за останні два роки повномасштабної війни. Десятки ракет та дронів уразили об’єкти розподілу та генерації електроенергії по всій країні, а загалом у системі втрачено близько 2 ГВт доступної потужності. Зокрема, значних руйнувань зазнали Бурштинська ТЕС на Франківщині і Ладижинська ТЕС на Вінниччині.