ДБР обшукало будинок нардепа-соратника Разумкова: екс-спікер заявив про політичні переслідування

Фото: ГБР
Обшук у нардепа Воронька. Фото: ГБР

Державне бюро розслідувань вранці 28 січня провело обшуки будинку помешкання депутата Верховної Ради з фракції "Слуга народу" Олега Воронька, який також входить до міжфракційного об'єднання "Розумна політика", створеного колишнім спікером парламенту Дмитром Разумковим.

Як йдеться у повідомленні ДБР, воно розслідує підробку документів. При цьому слідчі дії проводяться не лише за місцем проживання нардепа, а й у пов'язаних з ним осіб.

Національне агентство із запобігання корупції склало на депутата протокол за частиною 2 статті 172-4 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності) щодо його "входження до складу виконавчого органу одного із товариств".

У бюро пояснюють, що під час розгляду справи у Печерському районному суді Києва Воронько подав підроблені документи — протокол зборів про нібито своє звільнення з посади директора, чим, можливо, ввів в оману суд.

ДБР веде розслідування за частиною 4 статті 358 (підробка документів або їх використання), частиною 1 статті 366 (службове підроблення) та частиною 2 статті 384 (введення суду в оману) Кримінального кодексу.

Фото: ДБР

У свою чергу Разумков під час виступу в Раді з нетиповим для себе обуренням назвав такі дії ГБР політичним переслідуванням, а звинувачення на адресу колеги "притягнутими за вуха".

"Будете реготати, коли до вас прийдуть з обшуками. Коли до вашого колеги у надуманій справі о 7-й ранку приходять додому силовики, це не смішно, це непорядно, це повернення принципів диктатури, узурпації влади та вибіркового правосуддя", — заявив він.

Екс-спікер зажадав від нинішнього голови Ради Руслана Стефанчука та парламентського комітету з правоохоронної діяльності взяти на особистий контроль справу, за якою у Воронько проходять обшуки, а також запросити до Ради директора ДБР Олексія Сухачова.

"Це він так показує подяку за те, що йому перед Новим роком подарунок зробили та призначили на посаду голови ГБР? Чи що це? Абсолютно надумана справа, абсолютно притягнута за вуха", - вважає Разумков.

Він також зазначив, що ані ГБР, ані Національне антикорупційне бюро не приходять з обшуками до багатьох депутатів Ради, які "замішані в інших кримінальних справах".

"А тут приходять, бо це "Розумна політика", бо ми не підпорядковані Офісу, не слухаємось безпосередньо президента. Будете жити далі за принципом свавілля чи за принципом "закон один для всіх"? У 2013 році всі теж так думали: "ми тут назавжди". А потім час змінився, і довелося відповідати, а комусь ще й їхати з держави", - зазначив політик.

За словами екс-спікера, якщо влада вирішила перетворити силовиків на органи тиску на парламентаріїв і на саму Раду, то це вдарить по самих ініціаторах.

"Політичні переслідування — все сьогодні йде до цього: утиски свободи слова, утиски принципів, утиски того, з чим ми всі йшли в 2019 році. Якось у вас усіх дуже сильно змінилися пріоритети. Я зараз не говоритиму, як сильно і на що вони змінилися. Але мовчатимете — потім закінчіте дуже погано, повірте мені", — попередив він.

Також Разумков заявив, що і щодо "іншого народного депутата через третіх осіб намагаються завести кримінальне провадження".

"Я вже мовчу, що за всіма катається СБУ, катаються інші інституції. Коли буде звіт Сухачова? Через три тижні. Послухаємо тоді голову ГБР, що він наробив і куди вони ведуть державу. Дякую. Схаменіться, будь ласка", - завершив промову колишній керівник Ради.

Нагадаємо, що раніше поліція взялася розслідувати за статтею 296 Кримінального кодексу про хуліганство інцидент за участю члена МФО "Розумна політика" Артема Дмитрука, виключеного раніше з парламентської фракції "Слуга народу".

Той 25 січня увірвався зі своїми соратниками на засідання земельної комісії Одеської міської ради і, пробігши столами, прорвався до столу з документами, розкидавши їх і розламавши сам стіл. Нардеп, обраний від мажоритарного округу в Одесі, мотивував уже не перше своє перешкоджання роботі цієї комісії бажанням припинити земельні махінації, що проводяться, за його словами, на користь керівництва міста.

Після інциденту він заявив, що припиняє свою діяльність у "Розумній політиці", щоб не дати приводу опонентам "використовувати ситуацію у своїх корисливих цілях".