Прем'єр Хорватії вибачився за слова її президента про Україну, але не ті, що розлютили українське МЗС

Андрей Пленкович. Фото: Twitter правительства Хорватии
Андрей Пленкович. Фото: Twitter уряду Хорватії

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович вибачився перед українцями за те, що президент цієї країни Зоран Міланович назвав Україну однією з найкорумпованіших країн світу. Відповідне повідомлення було розміщено у Twitter хорватського уряду.

Крім того, Пленкович заявив, що не зрозумів, що мав на увазі його політичний опонент, коли говорив про повернення хорватських військових у разі ескалації ситуації.

"З огляду на те, що наших солдатів в Україні немає, а контингент, дислокований у Польщі, повернувся, я не знаю, про повернення яких солдатів президент думає. Його заява про корумпованість України не є нашою позицією, і від імені уряду я вибачаюсь перед українцями за такі туманні заяви", — заявив він.

Напередодні у відповідь на питання про те, як Хорватія відреагує на ситуацію в Україні, а також про чутки, що поширюються в ЗМІ, буцімто Хорватія як член НАТО може надати від 1000 до 1500 військових у разі війни, Міланович заявив, що нічого про такі плани не знає.

"Я нічого про це не знаю, а я головнокомандувач хорватської армії. Я бачу повідомлення, що НАТО збільшує свою присутність, шле якісь розвідувальні судна. Ми не маємо до цього жодного стосунку і не матимемо. Я гарантую це — жодного. Мало того, що не надішлемо, так і якщо дійде до ескалації, виведемо всіх до останнього хорватського солдата, до останнього!" — заявив він.

За словами хорватського президента, це не має відношення до України чи Росії, а має відношення до динаміки внутрішньої американської політики Джо Байдена та його адміністрації, якого він свого часу підтримував "єдиний у Європі".

"Але щодо міжнародної безпеки я бачу деяку непослідовність та небезпечну поведінку. Ці події відбуваються під носом у Москви, столиці Росії, і має бути досягнуто домовленості, які враховуватимуть інтереси безпеки Росії. Є шляхи та модальності зберегти всю Україну як державу чи хоча б на 99%, допомогти їй економічно", — наголосив він.

За оцінкою Мілановича, попередній президент США Дональд Трамп "був поблажливим" до російського президента Володимира Путіна, аж до того, що всі задавалися питанням, чи немає у РФ на нього компромату.

"Коли пішов Трамп, якого демократи атакували за те, що він поводився як няня у питанні росіян та їхньої агресивної політики, а Путін агресивний у державному сенсі — він не етнонаціоналіст, але агресивний... нова адміністрація під тиском своїх яструбів, але сьогодні і під тиском республіканських яструбів, які вчора підтримували мирну політику Трампа щодо Москви, раптово здійснила неймовірний тиск на Пентагон, на Байдена, щоб вони твердо виступили проти Росії", — описав ситуацію він.

Президент Хорватії також дав зрозуміти, що не допустить участі своєї країни у війні через Україну, а Пленкович не розуміє, що відбувається насправді.

"Необхідно заспокоїти політичну ситуацію і не допустити, щоб екстремісти чинили тиск на політику... Це ситуація, в якій Хорватія не братиме участі... Нехай Пленкович загрожує Росії, скільки хоче. Крім того, що він двічі відвідував Україну, він не знає, що відбувається. Хорватії треба бігти від цього, як від пожежі. Коли пожежа — зачиняй двері. Хорватія не гаситиме цю пожежу", — наголосив він.

В Україні ж особливий резонанс напередодні викликали заяви Мілановича про те, що "Україні не місце в НАТО" і що вона через вісім років після Майдану "і далі продовжує бути однією з найкорумпованіших країн світу, економічно стагнує і не отримала нічого від ЄС".

Крім того, він охарактеризував те, що відбувалося в 2013-2014 роках, як "криваві заворушення та тероризм на вулицях Києва" та "путч, в якому було вбито від 50 до 70 людей".

"Я особисто був присутнім і брав участь у роботі Ради Європи в ті доленосні місяці, а для когось фатальні, а для когось прекрасні, коли в Україні змінилася влада, коли в результаті державного перевороту було повалено законно обраного президента Януковича — ошуканця, який сидів на трьох стільцях. Це був переворот, спровокований і підтриманий Європейським Союзом, а передусім Вашингтоном. Це був державний переворот. Результатом цього була окупація Криму", — заявив також політик.

Водночас, на ці заяви хорватського президента різко відреагувало українське Міністерство закордонних справ, яке заявило, що викликало до себе посла Хорватії Аніцу Джаміч, якій було доведено позицію про категоричну неприйнятність заяв Мілановича "на адресу української держави".

"Наголошено, що твердження Зорана Мілановича про події Революції Гідності ображають пам’ять українців та іноземців, які віддали свої життя заради європейського майбутнього України. Висловлено глибоке розчарування висловлюваннями президента Хорватії про членство України в НАТО та недоречність допомоги нашій державі на тлі російської агресії. Підкреслено, що зазначене особливо дисонує із загальнолюдськими цінностями, враховуючи гіркий досвід війни хорватського народу", — йдеться у повідомленні.

Також на думку українського зовнішньополітичного відомства, хорватський президент продемонстрував своє зневажливе ставлення та невдячність за допомогу, яку Україна та українці надавали Хорватії під час її боротьби за незалежність, а також у боротьбі з руйнівними пожежами минулого року.

"Але ми впевнені, що ця невдячність є його особистою рисою і не поширюється на хорватський народ, з яким нас єднає дружба і взаємна повага", — заявили в МЗС.

Згідно з позицією українських дипломатів, заяви Мілановича "ретранслюють наративи російської пропаганди", не відповідають послідовній офіційній позиції Хорватії на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, завдають шкоди двостороннім відносинам, а також підважують єдність ЄС і НАТО в умовах нинішніх безпекових загроз в Європі.

"МЗС України вимагає публічного спростування цих образливих заяв президента Хорватії та їх неповторення у майбутньому. Посол України також здійснить відповідний демарш у Загребі", — додали в міністерстві.

У відомстві також наголошують, що Україна високо цінує дружні та партнерські відносини з Хорватією, які успішно розвиваються між урядами двох держав, та розраховує на незмінну підтримку Хорватії, зокрема на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Зазначимо, що це вже не перший скандал, який виникає на ґрунті політичних розбіжностей між Мілановичем та Пленковичем, зокрема, навколо України. Так, у грудні 2021 року, коли Пленкович відвідував Київ та зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським, Міланович висловив невдоволення цим візитом, заявивши, що не вважає, що його можна віднести до зовнішньої політики Хорватії, та назвавши його "шарлатанством".

У конфлікт, однак, включився і сам Зеленський, написавши у своєму Twitter, що "якби понад 100 тисяч військових стояли на кордоні з Хорватією, президент Міланович назвав би візит прем'єр-міністра України до Загреба не "шарлатанством", а виявом солідарності та дружби".