Путін анонсував передачу Білорусі "Іскандерів" та модернізацію її ВПС для несення ядерних боєголовок

Путін анонсував передачу Білорусі "Іскандерів" та модернізацію її ВПС для несення ядерних боєголовок
Іскандер-М. Фото: Вікіпедія

Президент Росії Володимир Путін анонсував передачу Білорусі ракетно-тактичних комплексів "Іскандер", здатних, у тому числі, нести ядерні заряди, а також модернізацію літаків білоруської армії для забезпечення можливості несення ними ядерних боєголовок.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це він сказав на зустрічі із фактичним керівником Білорусі Олександром Лукашенком 25 червня. Під час неї останній, зокрема, поскаржився керівнику країни-агресора на політику сусідніх Польщі та Литви.

"Нас дуже напружує ситуація і та політика, яку проводять наші сусіди. Ви загалом знаєте - це керівництво Польщі та керівництво Литви. Політика на конфронтацію. І вам вистачає, і особливо в Україні останнім часом найманців найбільше, як ми помічаємо, з Польщі. Я не розумію, навіщо це їм треба - конфронтація. Але ясно, що за спиною стоять, підштовхують та інше. Але політика огидна, агресивна поведінка", - обурився самопроголошений лідер Білорусі.

При цьому він прокоментував і рішення Литви обмежити транзит товарів між основною територією Росії та її ексклавом – Калінінградською областю, порівнявши його з оголошенням війни.

"Те ж саме і Литва: останнім часом наростає цей потік інформації з приводу їх задуму припинити транзит з Росії через Білорусь до Калінінграда, ізолювати Калінінград. Ну, слухайте, це вже схоже на оголошення якоїсь війни вже, це ж неприпустимо - подібні речі у сучасних умовах", - сказав Лукашенко.

За його словами, фактична влада Білорусі також дуже стурбована нібито проведеними США та іншими країнами НАТО тренувальними польотами з несенням ядерних боєголовок.

"Нас це дуже напружує. Тому я прошу вас розглянути питання дзеркальної відповіді на ці речі. Без перебору: вони тренують нести ядерні боєголовки, а ви, будь ласка, допоможіть пристосувати наші літаки, які можуть нести ядерні заряди", - заявив політик.

Водночас Лукашенко наголосив, що не закликає Росію вже "завтра привезти" безпосередньо ядерну зброю, проте зазначив, що в цьому питанні "жартувати нам не можна", оскільки "якщо тренуються – то, напевно, щось думають" зробити.

"Ми пам'ятаємо 41-й рік, коли нас заколисували, що все буде добре, все тихо, ніхто не нападе, а потім виявилися не готовими до цього. Тому для нас це дуже серйозна ситуація, не вперше ставлю перед вами це питання. Знаю, що ви розглядали у Міністерстві оборони. Хотілося б почути, як розвиватимуться тут події. Я не приховую: я ставлю питання про те, щоб ми бути готові до всього - навіть до застосування найсерйознішої зброї, щоб ми могли захистити нашу Вітчизну від Бреста до Владивостока", - сказав він.

У відповідь Путін запропонував модернізувати відповідним чином "достатньо велике" угруповання літаків Су-25, що перебуває на озброєнні білоруської армії.

"Їх можна було б відповідним чином дообладнати – ця модернізація має бути проведена на авіаційних заводах Росії – і відповідним чином розпочати підготовку льотного складу", - сказав він.

Варто зазначити, що незважаючи на те, що в ході публічної частини зустрічі Путіна з Лукашенком питання України прямо не обговорювалося і не порушувалося, Путін, узявши слово після згаданого прохання Лукашенка і заговоривши про економічну допомогу РФ білоруським підприємствам, назвав їх "українськими", хоча швидко поправив себе, а вже потім відповів і на прохання обіцянкою поставити Білорусі комплекси "Іскандер".

"Рішення у нас прийнято: ми протягом найближчих місяців передамо Білорусі ракетно-тактичні комплекси "Іскандер-М", які, як відомо, можуть застосовувати як балістичні, так і крилаті ракети, причому як у звичайному, так і в ядерному виконанні", - сказав він.

Нагадаємо, що 25 червня з території Білорусі було завдано масових ракетних ударів по території низки регіонів України, які вразили, зокрема, і військові об'єкти у Чернігівській та Львівській областях.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України розцінили те, що сталося, як провокацію Росії з метою втягування Білорусі у війну проти України.

У той же час напередодні у відомстві заявляли про плани РФ залучити Білорусь до військового конфлікту з Україною через ракетний обстріл Мозирського нафтопереробного заводу в Білорусі та підрив житлових будинків у самому Мозирі.

При цьому 22 червня начальник ГУР Кирило Буданов заявляв, що жодної загрози Україні з боку Білорусі немає, незважаючи на проведення на її території зараз цілого комплексу дій військового характеру.

Зокрема, з 22 червня по 1 липня у Білорусі проводяться військові навчання у районі кордону з Україною у Гомельській області з метою "перевірити готовність військових комісаріатів виконувати завдання щодо призначення".

Перед їх початком українська сторона заявляла, що на кордоні з Україною у Брестській та Гомельській областях зосереджено до семи батальйонів, що складає близько 3,5-4 тисяч   солдатів.