Путін офіційно визнав незалежність "Л/ДНР" і доручив ввести туди війська: світ засуджує це рішення, США запровадили санкції

Путін офіційно визнав незалежність "Л/ДНР" і доручив ввести туди війська: світ засуджує це рішення, США запровадили санкції

Президент Російської Федерації Володимир Путін офіційно визнав незалежність так званих "Донецької Народної Республіки" та "Луганської Народної Республіки".

Відповідні укази глава РФ підписав у прямому ефірі після свого термінового звернення 21 лютого.

Путін перед підписанням документів сказав: "Вважаю за необхідне ухвалити вже давно назріле рішення: негайно визнати суверенітет "ЛНР" та "ДНР".

Після цього у присутності так званих "глав" псевдореспублік Дениса Пушилина та Леоніда Пасічника по черзі російський президент підписав два укази про визнання незалежності "Л/ДНР".

Крім того, Пушилін і Пасічник підписали з Путіним договори про дружбу між РФ та "Л/ДНР", що конкретно вони передбачають, поки що точно невідомо. Проте раніше обидва лідери псевдореспублік просили главу РФ включити в цей договір можливість взаємодії в оборонній сфері.

Уточнюємо, що заступник голови комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ Андрій Клімов заявив, що Росія визнає "ДНР" і "ЛНР" у межах, які зараз фактично встановлені. А ось питання про "ратифікацію договорів про дружбу та співпрацю з республіками" Рада Федерації розгляне 22 лютого.

Незабаром на сайті Державної системи правової інформації РФ опублікували укази Путіна, в яких сказано, що російський президент доручив Міноборони "забезпечити підтримку миру в "ДНР" та "ЛНР" російськими збройними силами".

Як відреагував світ на рішення РФ визнати "Л/ДНР"

На незаконне рішення Путіна вже відреагували глави Єврокомісії та Євроради Фон дер Ляйєн та Шарль Мішель, назвавши визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР" порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України. Крім того, рішення Путіна порушує Мінські угоди, наголошують європейські лідери.

У свою чергу глава Міністерства закордонних справ Данії Єппе Кофод назвав рішення Росії ворожим та порушенням міжнародного права.

Як повідомили у Білому домі, президент США Джозеф Байден підписав указ, спрямований на заборону інвестицій, торгівлі та фінансування "ДНР" та "ЛНР".

"Я забороняю нові інвестиції у так звані регіони ДНР чи ЛНР України і інші региони України, що можуть бути визнечені мінистром фінансів за згодою з держсекретарем... імпорт до США, прямо или непрямо, будь-яких товарів, послуг чи технологій з цих регионів; експорт, реекспорт, продаж чи поставку, прямо чи непрямо, з США чи ким бі то не було з США... будь-яких товарів, послуг чи технологій в означені региони", — йдеться в заяві Білого дому.

Держсекретар США Ентоні Блінкен у свою чергу наголосив, що американська сторона оцінює рішення Росії як повну відмову від зобов'язань, взятих РФ у рамках Мінських угод.

"Визнання"Л/ДНР" суперечить заявленій Росією прихильності дипломатії і є явним посяганням на суверенітет та територіальну цілісність України", - сказав Блінкен

Президент Грузії Соломе Зурабішвілі також засудила рішення президента Росії про визнання "ДНР" та "ЛНР" і назвала це повторенням сценарію 2008 року, коли РФ окупувала територію її держави.

Також влада Канади заявила, що рішуче засуджує рішення РФ про визнання "Л/ДНР".

Глава Молдови Майя Санду наголосила, що визнання "Л/ДНР" Росією явно суперечить міжнародному законодавству. Молдова, як наголосила Санду, повністю підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в межах своїх міжнародно визнаних кордонів, тобто з окупованими територіями Донецької та Луганської областей та Криму.

Словаччина також засуджує це рішення, заявив прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер.

"Ми підтримуємо Україну в ці важкі моменти. Акт визнання Донецька та Луганська Росією у розпал дипломатичних зусиль щодо знаходження мирного рішення ескалації є дивовижним", - написав Гегер у своєму Twitter.

Водночас, деякі країни готові прийняти інше рішення. Так, президент Сирії Башар Асад повідомив, що Дамаск буде готовий визнати "ЛНР" та "ДНР".

Через стурбованість тим, що відбувається, Міністерство закордонних справ України направило державам-членам Ради безпеки ООН   запит з вимогою провести консультації   щодо зниження напруги та практичних кроків забезпечення безпеки України.

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський   повідомив, що у зв'язку із заявами, що прозвучали на засіданні Ради безпеки РФ, він провів термінові консультації з Макроном і Шольцем, а також скликав засідання Ради національної безпеки.