Засідання Ради безпеки ООН щодо України: Блінкен звинуватив Росію в планах "створити привід для вторгнення", РФ заявила про відведення військ

оон
Рада Безпеки ООН. Скріншот відео in time Ukraine

Рада Безпеки ООН зібралася 17 лютого на щорічну зустріч, присвячену виконанню Мінських угод. У засіданні взяв участь держсекретар США Ентоні Блінкен. Це стало відомо із трансляції in time Ukraine.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Напруженість навколо України зараз вища, ніж будь-якої іншої миті з 2014 року", - зазначила заступниця генерального секретаря організації Розмарі Дікарло, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН у четвер, 17 лютого.

"Україна залишається прихильною до мирного вирішення російсько-українського конфлікту політичними дипломатичними засобами. Україна хоче миру, безпеки та стабільності не тільки для себе, але також для всієї Європи. Водночас я повторюю, що у разі вибору Росією ескалації Україна захищатиме себе", - заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Державний секретар США Ентоні Блінкен, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, заявив, що, за інформацією США, російські війська "готуються розпочати атаку на Україну найближчими днями". За його словами, РФ "планує створити привід для вторгнення", використавши для цієї мети "фальшиву і навіть справжню атаку із застосуванням хімічної зброї".

Блінкен звернувся до РФ із закликом оголосити "без будь-яких застережень, двозначностей чи застережень, що Росія не вторгатиметься в Україну", а також відправити танки та літаки до казарм та ангарів.

Засідання Ради безпеки скликала Росія і з боку її представника Сергія Вершиніна прозвучало багато звинувачень на адресу України, нібито саме вона розпалює конфлікт на Донбасі, а Росія нібито відвела частину своїх військ від українських кордонів. Але ці заяви не знайшли відгуку серед членів Радбезу, які відзначали, що в загостренні ситуації винна саме РФ.

У результаті в Раді безпеки ООН закликали всі сторони конфлікту "проявити максимальну стриманість і уникнути будь-яких односторонніх дій, які суперечать формулюванню та духу Мінських угод, або можуть поставити під загрозу їх виконання та призвести до нової напруги".

Дікарло заявила, що підтримає врегулювання ситуації силами дипломатії, у тому числі через представництва генерального секретаря ООН.

Нагадаємо, ЗМІ анонсували, що на Раді безпеки виступить президент США Джозеф Байден, який заради цього нібито змінив плани своїх поїздок, але на засіданні був присутній держсекретар Ентоні Блінкен. Загострення ситуації на Донбасі сталося 17 лютого, коли було обстріляно дитсадок та ліцей на підконтрольній уряду України території Луганської області.