Разумков: "Зеленський триматиметься за владу будь-якими способами, боячись стати кульгавою качкою"

Дмитро Разумков.
Дмитро Разумков. Фото: пресслужба Ради

Депутат Верховної Ради, колишній спікер парламенту Дмитро Разумков вважає, що за результатами наступних виборів Ради партія "Слуга народу" втратить владу і може взагалі не потрапити до провладної коаліції, що зробить президента Володимира Зеленського "кульгавою качкою". Про це він сказав в інтерв'ю агенції "Інтерфакс-Україна".

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Я взагалі не впевнений, чи потрапить "Слуга народу" в коаліцію наступного парламенту, чи ні. І Зеленський буде просто кульгавою качкою. І тоді, швидше за все, будуть дострокові президентські вибори", — зазначив нардеп.

При цьому, на думку Разумкова, Зеленський це розуміє, але прагнутиме уникнути цього, утримуючи владу "усіма можливими способами".

"Президент тягтиме до останнього, тому що розуміє, що він до нового парламенту проведе абсолютно іншу фракцію, дуже незначну порівняно з тією, яка є сьогодні... Він упиратиметься і триматиметься за владу всіма можливими способами, щоб залишилося сьогоднішнє розташування сил у парламенті", — сказав він.

Політик також висловив думку, що Зеленський та Офіс президента не домовлятимуться з іншими політичними силами щодо співпраці на користь держави.

"Він не звик домовлятися. Не в договірняки вступати, там якраз все добре, там досвід є, а домовлятися на користь країни. А підхід, коли "тільки моє слово правильне" — це неробочий варіант", —заявив Разумков.

За словами нардепа, проти зовнішнього ворога і проти кризи об'єднати парламент цілком реально, і багато хто до цього готовий.

"Але тоді всі повинні сідати за стіл переговорів та приймати правила гри. А я чомусь впевнений, що Офіс президента на це не піде", — наголосив ексспікер.

Разумков зазначив, що не вірить навіть у можливість Зеленського зібрати всіх лідерів політичних сил, зокрема опозиційних, щоб порадитися з ними про подальші дії.

"Я не розумію, що для цього має статися. Це ж не перший раз, коли лідери фракцій, депутатських груп просять його про зустріч. Йдеться не про кулуарне якесь рандеву, а про нормальну публічну зустріч. Ми ж усім обіцяли, що у нас будуть повністю відкриті взаємини", — сказав Разумков.

Зазначимо, що чергові вибори Ради мають відбутися 29 жовтня 2023 року, а президента України 31 березня 2024 року. Відповідно, Зеленський у такому разі ризикує втратити вплив на рішення, що приймаються парламентом, на п'ять місяців, якщо "Слуга народу" не сформує більшість у новому парламенті.

Нагадаємо, що 7 жовтня Рада 284 голосами, з яких 215 дала фракція "Слуга народу", відправила Разумкова у відставку з посади голови парламенту. При цьому на виборах 2019 саме він очолював список цієї політсили.

Незабаром Разумков створив у Раді міжфракційне об'єднання "Розумна політика", куди увійшли здебільшого нардепи із СН. На його основі він має намір створити партію, проте поки що вона залишається несформованою, хоча з листопада включається в опитування соціологічними службами та має непогані шанси самостійно піти у нове скликання парламенту.

Більше того, сам Разумков має добрі шанси перемогти Зеленського на гіпотетичних дострокових виборах президента у разі виходу з ним у другий тур, який, однако, поки що вкрай малоймовірний.