Україна, РФ та Туреччина проведуть переговори у Стамбулі щодо експорту українського зерна

Україна, РФ та Туреччина проведуть переговори у Стамбулі щодо експорту українського зерна
В Анкарі заявили, що Ердоган працював над урегулюванням продовольчої кризи. Фото: BBC

У Стамбулі 13 липня відбудеться зустріч делегацій України, Росії, Туреччини та ООН. Сторони обговорять вирішення питання щодо експорту українського зерна. Про це 12 липня повідомив голова Міноборони Туреччини Хулусі Акар.

Він заявив, що робота президента Реджепа Тайіпа Ердогана щодо врегулювання продовольчої кризи "одержала позитивний розвиток".

Напередодні Акар проводив зустрічі з українською та російською військовими делегаціями. Після чого глава Міноборони Туреччини сказав: "Після всіх цих зустрічей зерно, заблоковане в українських портах, буде благополучно відправлене на міжнародні ринки морським шляхом".

Зазначимо, що проблема розблокування морського експорту України через загрозу всесвітнього голоду перебуває у фокусі уваги світових лідерів уже кілька місяців. Український уряд вже розробив два маршрути для експорту зерна, які проходитимуть через Польщу та Румунію.

Наприкінці червня ЗМІ повідомляли, що військово-морський флот Росії отримав наказ замінувати акваторію Чорного моря поблизу портів Одеси та Очакова і вже замінував річку Дніпро, щоб завадити експорту українського зерна. Через війну в Україні 22 млн тонн зерна заблоковано в українських портах.

Однак, важливо зазначити, що завдяки звільненню ЗСУ острова Зміїний до українських портів на початку липня вже прибули перші вісім іноземних суден для вивезення агропродукції.