Україна зажадала від Ради безпеки ООН негайно провести консультації щодо Будапештського меморандуму, — Кулеба

Дмитрий Кулеба. Фото: пресс-служба МИД
Дмитро Куліба. Фото: прес-служба МЗС

Міністерство закордонних справ України надіслало державам-членам Ради безпеки ООН запит з вимогою провести консультації щодо зниження напруги та практичних кроків забезпечення безпеки України.

Про це глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив у своєму Twitter.

Україна має право вимагати такі консультаці,ї згідно зі статтею №6 Будапештського меморандуму. Це положення говорить: "Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки та Україна будуть проводити консультації у разі виникнення ситуації, в результаті якої виникає питання взятих зобов'язань у рамках меморандуму".

Направити таку вимогу доручив президент України Володимир Зеленський, уточнив він. Консультації необхідно провести на тлі ескалації конфлікту на Донеччині. Крім того, важливо врахувати, що у Москві зараз обговорюють визнання "незалежності" "Л/ДНР".

Зокрема, щоб обговорити це питання та ухвалити остаточне рішення, президент РФ Володимир Путін провів засідання Ради безпеки Росії. Російський лідер повідомив, що "рішення щодо Донбасу ухвалять до кінця дня 21 лютого".

Саме після цього Україна звернулася до Ради безпеки ООН із запитом на консультації.

"Зараз не тільки Україна, а й увесь світ уважно стежать за діями РФ за визнанням ОРДЛО. Усі розуміють наслідки такого кроку. Зараз багато емоцій та поривів, але саме зараз усі мають холоднокровно фокусуватися на зусиллях деескалації. Іншого шляху немає", - сказав Кулеба., коментуючи заяву Путіна щодо "Л\ДНР"

Зазначимо, що так звані голови псевдореспублік Денис Пушилін та Леонід Пасічник напередодні звернулися до Путіна з проханням визнати незалежність "Л/ДНР".

Одним із важливих пунктів заяв було те, що і Пушилін, і Пасічник просять російського президента передбачити у договорі про співпрацю між Росією та "республіками" можливість взаємодії в оборонній сфері.

Ще 16 лютого Путін відклав питання визнання псевдореспублік, оскільки таке рішення суперечить Мінським угодам.