Зеленський пригрозив "серйозними висновками" для нардепів, які не повернуться до України за добу

Владимир Зеленский. Фото: пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський закликав бізнесменів і політиків, які виїхали з країни, повернутися в найближчі 24 години, і пообіцяв зробити "серйозні висновки", зокрема щодо таких депутатів парламенту. Про це він сказав на прес-конференції після переговорів із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

При цьому Зеленський наголосив, що його сім'я залишається в Україні, зокрема тому, що його дружина Олена має подавати приклад, як мають поводитися члени сімей впливових громадян.

"Моя сім'я завжди зі мною, завжди з Україною. І це без пафосу. Я президент, і моя дружина не просто дружина - вона перша леді. І вона повинна показувати своїм прикладом, як мають поводитися сім'ї. Це необов'язково... але, я вважаю, це принципова річ, дуже важлива для країни та суспільства", - зазначив президент.

Він також пожартував, що повідомлення про масовий виїзд політиків та олігархів з України говорять про багатство країни, подякувавши тим українцям, хто залишається.

"У великий час живемо. І щодо політиків, і щодо дипломатів, і бізнесменів... Ви кажете: 30 чартерів вилетіло. Це говорить про те, що в нас багата країна... Головне, щоб вони порожніми вилітали, а не вивозили щось з України. Я думаю, залишаються надійні, залишаються [справжні] громадяни України. Я хочу їм усім подякувати", - зазначив Зеленський.

Водночас він назвав серйозним викликом виїзд за кордон політиків, у тому числі депутатів Верховної Ради, заявивши, що їм слід дати відповідний сигнал.

"Я б зосередився на менеджменті нашої країни, на людях, які сьогодні, деякі, перебувають за кордоном, депутатах тих чи інших партій - я не хочу навіть назви говорити, ви всі розумієте, які це люди. Мені здається, що це серйозний виклик Я думаю, що ми повинні дати їм сигнал - справедливий, насамперед від Верховної Ради, від спікера, від держави, і я від себе особисто хотів би їх попросити, щоб протягом 24 годин... вони все-таки вже повернулися у країну", - сказав президент.

За словами глави держави, зараз Україна має "непростий момент, момент єдності нашої країни", тому тим, хто виїхав, слід повернутися в Україну.

"Інакше нам усім – як країні, як керівництву – доведеться робити серйозні висновки. І, повірте мені, ми точно їх зробимо", – пригрозив він.

Водночас Зеленський зазначив, що до великих бізнесменів держава не застосовуватиме жодного впливу в цьому контексті, проте їм все одно варто повернутися до країни, де працюють їх підприємства.

"Я вважаю, що велика проблема з цими олігархами. Тут впливати державою на бізнес ми не можемо і не будемо. Я вважаю, що свій вирок собі вони вже зробили. Але вважаю, що вони мають повернутися на свої підприємства, до десятків тисяч людей, які і на них працюють, і на державу. Це ж не айтішники. Ми говоримо про серйозних людей із серйозного індустріального бізнесу. Вони всі були учасниками приватизації - держава їм також щось дала. Я вважаю, дала великий шанс", - резюмував він.

Нагадаємо, що напередодні ЗМІ почали повідомляти про виїзд деяких найбагатших українців за кордон після новин про те, що повітряний рух з Україною може бути припинено 14 лютого через заборону британських лізингодавців літаків використовувати їх в Україні.