Симуляція продуктивності та ритуали: лікарі пояснюють, чому ми куримо

Симуляція продуктивності та ритуали: лікарі пояснюють, чому ми куримо

Разом з медиками та вченими розуміємося на фізіологічних та психологічних аспектах нікотинової залежності, а також відповідаємо на запитання: як кинути палити?

Кинути курити люди вирішують із різних причин. Одні не хочуть залишатися жертвою тютюнової епідемії, про яку свідчить Всесвітня організація охорони здоров'я. Інших бентежить зростаюча ціна на сигарети і ТІЕНи. Хтось просто задумався про своє здоров'я.

Чи не останню роль тут грає і розробка нових правил від керівництва країни. Наприклад, Верховна Рада найближчим часом планує розглянути у другому читанні законопроект №4358 "Про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну". Але чому люди взагалі починають курити і чому продовжують, знаючи про виняткову шкоду цієї залежності?

В рамках спецпроекту " Без смол та нікотину " кореспонденти Delo.ua Марія Пирогова та Ілля Требор разом із лікарями та вченими розбираються у фізіологічних та психологічних аспектах нікотинової залежності, а також відповідають на запитання: як кинути палити?

Нікотинова бадьорість та система винагороди в голові

Навіть найзапекліші курці знають, що нікотин негативно впливає на організм людини. Курці страждають від підвищеної частоти серцебиття та посиленого слиновиділення. У їхніх дітей збільшено ризик захворювання на діабет другого типу, ожиріння та гіпертонію.

Попри це серед українців у віці 18-30 років спостерігається тривожний тренд: курців у цій групі стає більше. 2019 року їх було 27,6% , а 2020-го — вже 30,4%.

При цьому 50,5% українських підлітків хоч раз у житті курили електронні сигарети, а кожен п'ятий користується ними регулярно.

За статистикою Київського міжнародного інституту соціології, частка чоловіків, які палять електронні сигарети, за рік збільшилась із 3,9% до 6,4%. У жінок зростання із 5,8% до 13,2%.

Інфографіка та дані: ГО "Життя" та КМІС

Є кілька причин, з яких люди починають курити. Одна з них — потреба відповідати соціальному середовищу. Особливо це поширене серед підлітків і молодих людей. Друга — стрес і бажання розслабитися, відволіктися від проблем у сім'ї, кар'єрі, особистому житті. Ще однією причиною , можливо, є пропаганда куріння у фільмах та рекламі, особливо коли це популярні телегерої, які ведуть", - пояснює невропатолог, психотерапевт мережі медичних центрів "Гармонія здоров'я" Світлана Бліндарук.

Лікар додає, що куріння активує "систему винагороди" - сукупність структур нервової системи, які беруть участь у регулюванні та контролі поведінки за допомогою позитивних реакцій на дії курця. Нікотин впливає на нейронні вузли у мозку людини, деякі з них виробляють нейромедіатор ацетилхолін. Він підтримує неспання організму, і люди, що палять, тому відчувають себе активніше і продуктивніше.

Друге, на що звертає увагу Бліндарук — нікотин викликає залежність, впливаючи на дофамінові структури головного мозку. Дофамін - це гормон і нейромедіатор, що природно виробляється під час процесу отримання задоволення людиною. Мозок використовує його при оцінці та закріпленні важливих для подальшого життя дій. Таким чином, у курця закріплюється "позитивний" вплив сигарети, і мозок "просить" повторити дію.

Глибше в мозок: перша цигарка нікому не подобається

За словами нейрофізіолога та засновника лабораторії Beehiveor Сергія Данилова , у людському мозку велика кількість регулюючих роботу органу холінорецепторів. Це особливий вид рецепторів, які взаємодіють з амінокислотами - сполуками, які фактично є будівельним матеріалом для людського тіла. Нікотин, діючи як психостимулятор, виступає їх подразником.

"Оскільки цих рецепторів величезна кількість, і вони є найпоширенішими в мозку, вони можуть симулювати лімбічну систему (яка відповідає за емоції і, зокрема, задоволення, а також регулює фізичний стан людини. — Delo.ua). Це система "помилки очікування" , яка постійно "питає": якщо я щось зроблю, чи приведе це до якогось позитивного результату для мене?Якщо її активувати через дофамінові нейрони просто так, мозок сприймає дію як досягнення якогось позитивного результату, хоча як такого його ні", - розповідає Данилов.

З нікотинової залежністю взагалі складна історія. З одного боку, первинна реакція організму на нього досить слабка - перша викурена цигарка не викликає задоволення, у неї немає прямого впливу взагалі або вона слабка. Потрібно три-чотири дні регулярного вживання, щоб нікотин став речовиною, яка викликає залежність.

З іншого боку, якщо перераховувати на дозу речовини, то залежність від нікотину навіть сильніша за героїнову або кокаїнову — у першому випадку йдеться про мікрограми, а в другому про міліграми. При цьому нікотин має цікавий дозозалежний ефект: у певних обсягах він стимулює нікотинові рецептори, але великі дози можуть просто заблокувати їх.

"Фокус у тому, що перша цигарка нікому не подобається. При цьому нікотин досить швидко викликає фізичну залежність, оскільки у нього тривалий період напіврозпаду - більше двох годин. Відповідно, речовина швидко переналаштовує мозок на присутність зовнішнього стимулятора, який підтримує активність кори. Тому людина начебто покурив лише кілька разів, щоб продемонструвати спокій і впевненість, а паралельно підсів на фізичну залежність. Ось така двофазна система формування цієї звички: тут має велике значення і компонент ритуалу, і сама речовина досить сильна", - зазначає нейрофізіолог.

Ритуальна функція: контроль над ситуацією та впевненість у собі

Лікар-нарколог, медичний директор Медцентру сучасної аддиктології (науки про залежності) MedicoMente Сергій Худолей говорить відразу про три ракурси формування залежності. Перший – фізіологічна потреба. Другий – психологічний. Людина засвоює правило: щойно вона покурила — стає легше і комфортніше психологічно, тривога змінюється умиротворенням.

Третій аспект Худолей називає ритуальним: багато хто курить, щоб узяти цигарку, повторити звичну дію, а це вже не просто отримання нікотину, це цілий ритуал. Наприклад, людина не може уявити, як вона питиме каву без сигарети або стоятиме без неї вранці на зупинці.

"Всі три складові призводять до формування залежності. Чим більше у людини виникає проблем, стресових ситуацій, тим вище потреба покурити. Збільшується кількість сигарет і сама частота куріння. Якщо раніше людина курила дві-три цигарки на день, то поступово їхня кількість зростає: до половини однієї, а то й двох пачок на день. Це відбувається, оскільки залежному постійно потрібне отримання задоволення, ендорфінів (гормонів щастя), які виробляються безпосередньо на тлі процесу куріння", - зазначає лікар.

Про певну ритуальність при формуванні залежності говорить і Данилов. Він наводить приклад, у якому співробітник потрапляє у новий колектив і виходить із усіма на перерву: він нікого не знає за іменами, стоїть та мовчить. Але якщо людина курить, можна спокійно щось дістати, покрутити в руках, підпалити, затягнутися.

"Такий ритуал знижує рівень стресу і допомагає соціально адаптуватися. Ця ритуальна поведінка виконує чітку функцію самозаспокоєння та підвищення рівня контролю над ситуацією для демонстрації своєї впевненості. Це дуже важливо для тих, хто палить", - резюмує експерт.

Як кинути палити самому: міняємо ставлення до ритуалу та уникаємо тригерів

Втім, причини кинути палити багато хто все ж таки знаходять. За словами Світлани Бліндарук, довкола відмови від нікотинової залежності багато міфів та домислів. Лікар звертає увагу, що всі кидають палити по-різному: іноді різка відмова від куріння призводить до дискомфорту та відчуття тривоги, викликає запаморочення та задишку, неприємний кашель через надходження у легені більшої кількості кисню.

"Складно відмовитися від звички, яка виручала у важкі моменти. Відволікала, коли нічим було зайняти руки, допомагала адаптуватися в колективі, що курить. Однак це питання часу, і кинути курити можна. Найголовніше — поставити собі таку мету, і все точно вийде. Наприклад , можна почати читати книгу Аллена Карра, а дочитавши її — кинути палити. За таким принципом можна, до речі, взяти взагалі будь-яку книгу. каже психотерапевт.

Худолій додає, що після пари тижнів звички, якщо уникнути неї, самопочуття сильно не змінюється. Про багаторічну залежність такого сказати не можна: курець психологічно не уявляє, як можна не курити. Паралельно організм вимагає нікотину, оскільки вже звик до певної кількості речовини на добу.

Лікар переконаний: у процесі відмови від куріння не обов'язково мають брати участь психологи. Найчастіше люди можуть кинути палити самостійно. Існують спеціальні препарати, що формують негативну реакцію на фоні куріння та відраза до самого процесу куріння. Якщо куріння для людини важливе не в хімічному плані, а в психологічному, то Худолей радить переключитися на інше заняття або дію, що допоможе змінити ставлення до цього ритуалу.

"Ми в клініці не беремося за лікування нікотинової залежності. Люди можуть впоратися з нею самостійно, без будь-яких додаткових фінансових вкладень. Проте не варто забувати, що на відміну від інших психоактивних субстанцій сигарети є "легалізованим наркотиком" і вільно продаються у торгових мережах . Навколо кидаючого є безліч тригерів, і про шкідливу звичку нагадуватиме все навколо», - додає нарколог.

Найближчим часом кількість подібних тригерів в Україні може помітно зменшитися — прямо зараз у Верховній Раді знаходиться законопроект №4358 "Про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну". Нещодавно його в першому читанні підтримали 339 народних депутатів.

Регулюючи продажу сигарет, норма встановлює правила та інших форм споживання нікотину. Так, після остаточного ухвалення законопроекту №4358 в Україні заборонять куріння пристроїв для нагрівання тютюну у всіх громадських місцях. Буде заборонено продавати тютюнові вироби з вітамінами та кофеїном, площа повідомлення про шкоду куріння на упаковках збільшиться до 65% від розміру пачки. Зрештою, документ повністю ліквідує рекламу та спонсорство брендів електронних пристроїв для куріння, а продавати системи нагрівання тютюну неповнолітнім буде заборонено.

Інфографіка та дані: ГО "Життя" та КМІС

Автори документа впевнені, що нові правила змусять українців частіше запитувати: "Як кинути палити?". А в громадській організації "Життя" вважають, що запровадження норм в Україні, які прописані у законопроекті №4358, не забаганка, а необхідність, яка зупинить тренд на куріння в української молоді.

Ілля Требор та Марія Пирогова, спеціально для Delo.ua в рамках спецпроекту " Без смол та нікотину "