"Дію" хочуть вивести на IPO та розповіли, на чому планують заробляти

"Дію" хочуть вивести на IPO та розповіли, на чому планують заробляти
Олексій Вискуб упевнений, що "Дія" зароблятиме гроші. Фото: Facebook "Дії"

Міністерство цифрової трансформації планує перетворити "Дію" з державного підприємства на компанію, структура якої буде схожа на ПрАТ (приватне акціонерне товариство). Ця стратегія передбачає вихід "Дії" на ІРО.

Про це повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб в інтерв'ю виданню dev.ua.

"І взагалі наша мета — вихід на IPO. Ви знаєте, що в нас віцепрем'єр (міністр Михайло Федоров — Delo.ua) дуже амбітний. У нього така мета є, і він терміни нам поставив дуже стислі. Зрозуміло, що це передбачає дуже багато аудитів та внутрішніх модернізацій. Ми мріємо, що це станеться за два роки", — розповів Вискуб.

За словами заступника міністра цифрової трансформації, перший аудит проведуть уже в 2022 року. Він уточнив, що якщо "Дія" вийде на IPO, то більша частина її цінних паперів (50%+1 акція) належатиме державі.

Як ще монетизуватимуть "Дію"

Вискуб вважає, що проєкт має багато можливостей, які будуть цікаві приватному сектору економіки. Як приклад заступник міністра навів "Дія.Підпис". Ця функція може бути корисною та цікавою банкам, вважає чиновник.

"Нам приходить багато пропозицій щодо ринку. Вони бачать для себе велику вигоду від інтеграції з тим, за що готові платити, за транзакцію. Це буде гривня, десять копійок або подібна сума, але за обсягами ми можемо підняти дуже великі гроші", — зазначив Вискуб.

У Мінцифри очікують, що "Дія" зможе окупити витрачені на її розробку гроші.

Останнім часом до "Дії" активно додають нові функції та можливості для українців. Напередодні у додатку та на портал "Дія" додали можливість змінити "місце прописки". Уточнюємо, що з грудня 2021 року зміна місця реєстрації у додатку "Дія" працювала як експериментальний проєкт, проходило бета-тестування послуги.

У додатку "Дія" також можна згенерувати довідку про несудимість у кілька кліків. Крім того, Мінцифри запускає паралельні проєкти, пов'язані, наприклад, "Дія.Сity". Федоров вважає, що правовий режим "Дія.Сity" є однією з найкращих податкових систем у світі, яка в 5 разів нижча від сплати податків за загальною системою.

Влада обіцяє, що в майбутньому в "Дії" будуть доступні абсолютно всі державні послуги.