Українські морські води внесли до переліку зон підвищеного ризику

Українські морські води внесли до переліку зон підвищеного ризику
Українські морські води внесли до переліку зон підвищеного ризику

Лондонські компанії, що займаються страхуванням морських перевезень, додали територіальні води Росії та України у Чорному та Азовському морях до списку зон високого ризику.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на відповідний циркуляр.

У ньому наголошується, що наслідки від оновлення списку для індивідуальних контрактів "стануть предметом окремих переговорів" у рамках Спільного військового комітету, який поєднує представників синдикатів страхових ринків Лондона.

Як правило, засідання цього комітету проходять раз на квартал для оцінки ризиків морських комерційних вантажоперевезень у різних районах світу в контексті загрози війни, страйків та тероризму. Наступна зустріч мала відбутися у березні, однак у світлі ситуації навколо України було ухвалено рішення екстрено провести її найближчим часом.

За словами представника страхового ринку Lloyd's of London ("Ллойд оф лондон") Ніла Робертса, який очолює напрямок морського та авіастрахування, розширення списку високоризикових зон є "попереджувальним повідомленням, щоб страховики та судновласники могли ґрунтовно провести переговори" за умов подальшого Росією та Україною.

"Було б недоглядом не дати пораду ринку і не надати йому можливість відреагувати на те, що відбувається. Імовірність прорахунку безперечно збільшується в умовах підвищеної морської активності", — заявив він.

Через загрозу російській агресії щодо України страховики тепер вважатимуть високоризиковими для торгових судів регіони Чорного та Азовського морів.

Зазначається, що за становищем цих зон уважно стежать, бо це впливає на думку страховиків щодо страхових премій.

Додамо, що морем йдуть величезні обсяги українського імпорту та експорту. Минулого року, за даними Адміністрації морських портів України, через вітчизняні порти пройшло 153 млн тонн вантажів, це 60% українського експорту та 50% імпорту.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що військові РФ планують закрити для судноплавства райони Чорного та Азовського морів з 13 по 19 лютого нібито через те, що там відбуватимуться ракетні та артилерійські навчання російського флоту.

Через заяву про блокування частини акваторії Чорного моря, Азовського моря та Керченської протоки Україна висловила рішучий протест. В українському МЗС  заявили, що безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях.

10 лютого Росія повідомила Україні про відміну перекриття ділянок в Азовському морі для проведення військово-морських навчань, але, як і раніше, заблокувала судноплавство в Чорному морі. Через це Мінінфраструктури визначило новий коридор для суден у Чорному морі.