НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

У Міноборони розповіли, чого очікувати тим, хто не встиг оновити облікові дані через хворобу

У Міноборони розповіли, чого очікувати тим, хто не встиг оновити облікові дані через хворобу
Фото: ua.depositphotos.com

На сьогоднішній день законодавство не передбачає продовження терміну оновлення військово-облікових даних для особи на період лікування або через інші обставини. Але подібні адмінсправи люди, які хворіли, зможуть оскаржити у суді.

Про це заявив директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк, передає "Укрінформ".

Він повідомив, що станом на сьогодні законом передбачена обов’язкова вимога до оновлення даних громадянами України упродовж 60 діб. Можливості продовження цього терміну на період лікування чи певних інших обставин законодавством не передбачено. І у будь-якому випадку, після 17 липня стосовно тих громадян, які несвоєчасно оновили облікові дані, будуть відкриті адмінправопорушення.

За словами Андрусяка, у Міноборони вважають, що часу для оновлення своїх військово-облікових даних дійсно було достатньо і не (планують ініціювати — ред.) внесення змін до законодавства України щодо продовження цього терміну оновлення даних.

Він повідомив, що водночас громадяни зможуть оскаржити такі рішення у суді, (зокрема — ред.), надаючи підтверджуючі документи, що дійсно вони не могли це зробити своєчасно.

Також Андрусяк заявив, що законодавством України наразі не передбачена процедура автоматичного накладання штрафів на людей.

"Відповідно до КупАП передбачено накладання штрафів за виявлені адмінправопорушення від 3 місяців від моменту виявлення цього правопорушення до 1 року з моменту його вчинення", - поінформував представник Міноборони.

За його словами, повноваження про накладання штрафів мають виключно ТЦК та СП.

"Факт виявлення правопорушення може здійснити техпрацівник ТЦК. Виявлення факту цього правопорушення він документально оформлює і передає керівнику ТЦК для складання протоколу", - сказав він.

Також Андрусяк наголосив, що громадяни, які не оновили свої військово-облікові дані до 16 липня, можуть бути притягнуті до адмінвідповідальності у вигляді штрафу у розмірі від 17 000 до 25, 5 тисяч гривень.

Представник МОУ заявив, що не всі громадяни, які оновили облікові дані, будуть призвані на військову службу.

"Станом на сьогодні, за інформацією, яка вже у нас є, дані оновили понад 3 млн громадян України. Потреби ЗСУ для призову під час мобілізації значно менші... Це створено для справедливого підходу, щоб держава бачила всіх на військовому обліку", - поінформував він.

Необхідність оновлення даних військовозобовязаним

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби, президент Володимир Зеленський підписав документ 16 квітня. Закон набрав чинності 18 травня.

Згідно з ним, всі чоловіки віком 18-60 років зобов'язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані. 

Щоб спростити процедуру оновлення даних, Міноборони запустило мобільний додаток Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Він дозволяє оновити дані без відвідування ТЦК.

В Міноборони зазначили, що застосунок захищений від DDOS-атак та намагань ворога його зламати.

Детальніше про те, що можуть, а що не можуть конфіскувати у боржника-"ухилянта" та що робити, аби уникнути арешту майна, читайте в матеріалі Delo.ua.

Фото: ua.depositphotos.com