В Україні розробляють протимінне взуття (ФОТО)

В Україні розробляють протимінне взуття (ФОТО)
Фото: пресслужба Міноборони

Міноборони розробляє спеціальні противибухові берці для саперів, які зменшать ризик травмування ніг під час розмінувань.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Зазначається, що наразі проводяться випробування таких противибухових берців.

Заступник міністра оборони Віталій Половенко підкреслив, що це багатошарові берці з кевларовою (балістичною) устілкою. Таке взуття допоможе затримати уламки в підошві та запобігти серйозним травмуванням саперів.

За його словами, головна задача, яку має виконувати таке взуття – зберегти кінцівку.

За попередніми вимогами, протимінні берці повинні запобігти уражаючому ефекту певних видів протипіхотних вибухових пристроїв. 

"Наші спеціалісти з Центрального управління вивчають різні зразки такого взуття. Працюють над удосконаленням тактико-технічних характеристик. За результатами позитивних випробувань та затвердженого еталон-зразку таке протимінне взуття стане на забезпечення ЗСУ", - додав Половенко. 

Нагадаємо, в Україні тестують нове антитепловізійне пончо, яке здатне поглинати інфрачервоне випромінювання і залишається непомітним для тепловізорів та приладів нічного бачення.

Розмінування в Україні

Україна сподівається повернути 80% потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами та мінами земель у господарське використання протягом 10 років.

Також забруднення зробило непридатними частину найцінніших сільськогосподарських угідь країни. Це вплинуло як на економіку України, так і на продовольчу безпеку в світі.

В Україні на сьогодні працює 3,5 тисячі саперів, але цього недостатньо для розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій.

Щоб пришвидшити розмінування, Україна має намір використовувати всі наявні в її розпорядженні технологічні інструменти.

Крім того, Уряд України хоче залучити до розмінування земель штучний інтелект, який аналізуватиме великі масиви даних (big data).

В Україні з початку 2024 року оновили та переглянули план пріоритетного повернення у господарську експлуатацію сільськогосподарських земель. Згідно з новим планом, першочергового обстеження, очищення та розмінування потребують понад 512 тисяч гектарів сільгоспугідь.