НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Grain from Ukraine: Україна відправила до Мозамбіку та Малаві 23 тисячі тонн кукурудзи

Grain from Ukraine: Україна відправила до Мозамбіку та Малаві 23 тисячі тонн кукурудзи
Фото: Міністерство аграрної політики України

В межах програми Grain from Ukraine з України відправили судно, яке доставить 3 847,9 тонн кукурудзи до Мозамбіку, та 19 179,6 тонн до Малаві. Спершу вантаж вирушить до Мозамбіку морем, а вже потім буде транспортований до Малаві сушею. 

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики України.

У відомстві зазначають, що після прибуття кукурудза разом з іншими продуктами буде використана Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) для роздачі соціально вразливим категоріям місцевого населення. Українська кукурудза дозволить ВПП підтримати їжею близько 200 000 людей у Мозамбіку та 900 000 людей у Малаві впродовж 3 місяців.

Фото: Міністерство аграрної політики України

В Мінагро також наголошують, що ця відправка стала можливою завдяки щедрим донорським внескам Швеції, Нідерландів, Франції, Південної Кореї та Португалії.

Продовольча гуманітарна програма Grain from Ukraine

Суть гуманітарної програми "Зерно з України", яка була запущена 15 листопада 2022 року, полягає у прямій закупівлі країнами-учасниками проєкту агропродукції в українських виробників.

Нею передбачається, що:

  • Україна спрямує частину зібраної пшениці, що йшла на експорт, на закупівлю для тих африканських країн, де вже зараз існують проблеми голоду; 
  • міжнародні партнери зможуть одночасно підтримати українську економіку у складній ситуації та допомогти бідним країнам Африки.

Ініціатива Grain from Ukraine ("Зерно з України") була започаткована президентом України Володимиром Зеленським у партнерстві зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН (WFP) з метою зменшення шкоди, яку спричинила для світової продовольчої системи російська агресія та спроба блокади українських портів.

У листопаді 2023 року Швеція, Швейцарія та Австрія оголосили про виділення на програму Grain From Ukraine через Всесвітню продовольчу програму сумарно понад 15,5 млн євро.

Також повідомлялося, що Катар виділив 20 млн доларів для ініціативи Grain from Ukraine.

Додамо, що у першій половині 2024 року Україна вже доставила партії пшеничного борошна до Судану, пшениці до Нігерії, колотого гороху до Мавританії, Джибуті, Мозамбіку та Демократичної Республіки Конго. Частина гуманітарних вантажів спрямована до Малаві та інших держав-реципієнтів. Крім того, Україна вперше відправила соняшникову олію в рамках Grain from Ukraine. 2 453,26 тонн олії призначено для 5-х держав Африки - Демократична Республіка Конго, Мозамбік, Джибуті, Мавританія, Палестина.

Також в середині липня у межах ініціативи Grain from Ukraine Україна відправила до Палестини першу з трьох партій борошна, яка забезпечить харчову допомогу понад 100 000 сімей, що опинилися в епіцентрі конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС.