У МЗС назвали основні вимоги України щодо продовження зернової угоди

Ольга Трофімцева, МЗС України
Пані посол із особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева. Фото: Херсонська ОДА

Україна наполягає на двух пунктах на перемовинах про продовження терміну дії зернової угоди. Про це заявила пані посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ України Ольга Трофімцева в подкасті Центру економічних стратегій.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За її словами, йдеться про продовження "зернового коридору" на рік, а не 120 днів, як це було раніше, а також про включення в угоду порту Миколаєва.

"Відкриття Миколаївського порту потрібне вже. Бо, навіть якщо його й включать в угоду, то це не означає, що кораблі зможуть туди зайти. Спочатку доведеться витратити багато часу на розмінування великої площі моря", – висловилася Трофімцева.

Вона розповіла, що водночас росіяни продовжують вимагати послаблення санкцій й отримання дозволу на експорт власної агропродукції і добрив.

"Йти на їхні умови немає сенсу. Вони і так не дотримуються жодних зобов’язань в рамках договорів", – сказала пані посол.

Дипломатка пояснила, що російські інспектори саботують "зерновий коридор", через що, наприклад, у лютому понад 140 кораблів стояли біля українських портів і не могли зайти на завантаження.

Нагадаємо, що зернова угода, яка має на меті забезпечення безпечного проходу суден з кількох українських портів для експорту продовольства, була підписана 21 липня 2022 року. 19 листопада угоду було подовжено на 120-денний термін. Термін її дії закінчується 18 березня 2023.

Влада України веде перемовини про продовження угоди з партнерами – ООН та Туреччиною.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш днями приїжджав у Київ для обговорення продовження "зернового коридору". А головна представниця ООН із питань торгівлі Ребека Грінспан наступного тижня зустрінеться щодо цього питання з представниками РФ.