НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

"Державний оператор тилу" з початку року заощадив понад 16 млрд грн

"Державний оператор тилу" з початку року заощадив понад 16 млрд грн
Фото: ua.depositphotos.com

З початку 2024 року закупівельна агенція Міністерства оборони України "Державний оператор тилу" продемонструвала значну економію державних коштів – ДОТ вдалося заощадити 16,2 мільярди гривень.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство оборони.

Зазначається, що ДОТ зекономив таку значну суму завдяки відкритим і конкурентним торгам у процесі державних закупівель.

Заощаджені кошти спрямують, серед іншого, на додаткові закупівлі необхідного тилового майна для ЗСУ.

За словами заступника міністра оборони України Дмитра Кліменкова, це є підтвердженням того, що реформа оборонних закупівель є результативною.

"Ми постійно працюємо над удосконаленням процедур, щоб забезпечити своєчасність постачань для ЗСУ і водночас максимальну ефективність використання бюджетних коштів", – зазначив він.

Закупівлі для ЗСУ через ДОТ

Проблема з нечесними закупівлями для оборонної сфери в Україні тягнеться багато років. Саме тому у Міноборони презентували нову закупівельну агенцію "Державний оператор тилу (ДОТ)", яка побудована за міжнародними стандартами та принципами НАТО.

Із 1 квітня 2024 року закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони здійснюються за новими правилами з урахуванням середньостатистичних цін, із окремими тендерами на доставку.

Також ДОТ створив нову IT-систему для ефективного управління заявками на харчування для військових частин, метою якої є автоматизація процедур і централізація інформації в Міністерстві оборони України. У квітні стало відомо, що контракт на постачання харчів для українських військових з житомирським підприємством ТОВ "Твій хліб" було розірвано через невиконання зобов'язань за угодою.

Окрім цього, Державний оператор тилу оголосив про першу рамкову угоду на постачання продуктів харчування для Збройних Сил України. Компанії запрошуються подати свої заявки для участі у кваліфікаційному відборі. Рамкові угоди є ефективним інструментом для оборонних закупівель. Цей механізм дозволяє забезпечити високу конкурентність між постачальниками та одночасно захистити чутливу інформацію.

Додамо, що ДОТ закупив військові зимові берці "талан" (ТОВ "Таланлегпром") на 5% дешевше, ніж під час всіх попередніх закупівель даного товару для ЗСУ. Загальна економія на цій закупівлі склала понад 46 млн грн.

Фото: ua.depositphotos.com