НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Троє міністрів та голова Фонду держмайна подали у відставку

кабмін
Фото: ua.depositphotos.com

До Верховної Ради надійшли заяви про відставку від трьох міністрів. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова парламенту Руслан Стефанчук, додавши відскановані заяви посадовців.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Так, у відставку подали міністр юстиції Денис Малюська, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Крім того, заява про відставку надійшла від голови Фонду державного майна Віталія Коваля. За словами Стефанчука, усі заяви будуть розглянуті на одному з найближчих пленарних засідань Ради.

Зазначимо при цьому, що раніше у вівторок заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк ("Голос") заявив, що 4-5 вересня дуже ймовірною є низка кадрових змін в уряді та в Офісі президента.

За інформацією нардепа, спочатку буде звільнено низку міністрів, зокрема хтось із них буде переведений на інші посади. Так, окрім Малюськи та Стрільця, нібито можуть звільнити й міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, а також міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук.

Окрім звільнень міністрів та призначень замін їм, за словами Железняка, плануються й призначення голів міністерств, які зараз очолюються виконуючими обов'язки відповідних міністрів (це міністри молоді та спорту, аграрної політики та продовольства, культури та інформаційної політики, у справах ветеранів, розвитку громад, територій та інфраструктури). При цьому деякі міністерства планується приєднати до нинішніх портфелів віцепремʼєрів.

"Малюська - просто аут. Думаю, приєднають міністерство до Стефанішиної. На Мінекологіі піде Світлана Гринчук (зараз зам в Міненерго, але була довго в Мінеко). Камишина - на підвищення. Правда, не знаю, що далі буде з міністерством. По Ковалю чув (поки не знаю точно), що дивилися на Мінагро та Мінпром. Ставлю на Мінагро все ж таки", - написав депутат.

Сам Камишін оперативно підтвердив, що написав заяву на звільнення, додавши, що готується до закритого звіту перед парламентськими комітетами з економічного розвитку та з питань національної безпеки, оборони та розвідки, а також до відкритого звіту у залі Ради. За словами міністра, він "продовжить працювати в оборонці, але в іншій ролі".

Раніше ж у вівторок видання "Українська правда" з посиланням на свої джерела у владі заявило, що Камишін найближчими днями посяде місце заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми, який нібито сам "давно хотів на вихід".

Про які можливі кадрові зміни казали раніше

Нагадаємо також, що в липні ЗМІ вже публікували інформацію, що віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина може стати новим міністром юстиції замість Малюськи, зберігаючи при цьому свою поточну посаду. Сам Малюська у відповідь віджартувався у притаманному йому стилі.

Також ходили чутки, що у команді президента Володимира Зеленського розглядають варіант звільнення Дениса Шмигаля з посади прем'єр-міністра, а основною кандидатурою на його заміну є перша віце-прем'єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко.

Повідомлялося, що якщо Свириденко стане прем'єркою, Міністерство економіки може очолити чинний глава "Нафтогазу" Олексій Чернишов. Раніше ж його кандидатуру розглядали на посаду міністра з питань відновлення.

В свою чергу, на останню посаду розглядали заступника керівника ОП з питань регіональної політики Олексія Кулебу, Олександра Перцовського з "Укрзалізниці" та вищезгаданого Камишіна. Однак, судячи з останніх заяв голови Мінстратегпрому, його кандидатура вже не актуальна.

Малюська, нагадаємо, обіймає посаду міністра юстиції ще з 29 серпня 2019, тобто входив ще у попередній уряд під керівництвом Олексія Гончарука. Стрілець став міністром екології вже після початку війни - 14 квітня 2022 року. Камишін став міністром стратегпрому менше ніж півтора роки тому - 21 березня 2023 року, а до цього з квітня 2022 року очолював "Укрзалізницю".