НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Українська машина для розмінування "Змій" успішно пройшла випробування на полігоні

Українська машина для розмінування "Змій" успішно пройшла випробування на полігоні
Фото: Міністерство економіки

Українська машина для розмінування "Змій" компанії Rover Tech успішно пройшла випробування на полігоні і отримала сертифікат відповідності. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Зазначається, що ця машина може працювати в умовах низької та середньої рослинності та здатна знищувати протипіхотні та протитанкові міни, а також знімати розтяжки.

Технічні характеристики "Змія"

Згідно з повідомленням пресслужби відомства, "Змій" важить понад тонну і має ширину робочого інструменту 1,35 метра. Завдяки легкості машина може розміновувати до 2,5 га в годину.

Оператор може дистанційно керувати машиною на відстані до 2,9 км.

Для розгортання чи згортання "Змія" потрібно не більше 15 хвилин, а саму машину можна перевозити на автопричепі.

При цьому вартість "Змія" в рази нижча за іноземні аналоги — від 14,5 до майже 20 тисяч доларів залежно від комплектації. А після початку серійного виробництва ціна може бути ще нижчою.

"Змій" – унікальне рішення для України

Як зауважила міністерка економіки Юлія Свириденко, "Змій" – це не просто ще одна на 100% українська машина для розмінування. Команда Rover Tech змогла зробити легку, швидку машину, яка при цьому витримує підриви протитанкових мін.

"Такі інновації — відповідь України на виклик, який перед нами стоїть: повернути за 10 років до продуктивного використання 80% земель. Особливо важливо, що машина зроблена саме в Україні, адже це нові робочі місця, надходження до бюджету і підтримка економіки", - зазначила вона.

В свою чергу заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний наголосив на тому, що "Змій" – це унікальне рішення в українських умовах.

"Фактично ми отримали новий підклас машини для розмінування, яка може очищати поля від осколкових та фугасних боєприпасів, від яких найбільше страждають сапери. А можливість оперативно міняти комплектуючі, які можуть бути пошкоджені від підривів протитанкових мін, дозволяє швидко повернути машину в поле", — зазначив він.

Повідомляється, що сертифікацію машини проводили фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.

В Україні триває розробка техніки для розмінування

Нагадаємо, у липні на полігоні пройшли випробування косарок для замінованих полів – чотири команди українських розробників представили проєкти, які мають допомогти саперам ефективніше працювати на полях з густою травою та чагарниками.

Також повідомлялося, що компанія А3Tech-Україна отримала сертифікат відповідності для виробництва важкої машини для розмінування MV-10. Ця техніка є результатом співпраці з хорватським виробником DOK-ING. Підприємство вже має замовлення на виробництво восьми таких машин.

Перші дві машини для підготовки грунту до розмінування, розроблені та виготовлені харківськими виробниками та придбані на потреби саперів, вже працюють в полях. 

Також нещодавно представлено дрон-міношукач, який використовує комбінацію теплових, гіперспектральних і магнітометричних датчиків для виявлення мін з невеликої висоти та передає інформацію саперам.

У лютому в Україні була представлена третя модель вітчизняної машини для розмінування, створена українською компанією efarm pro спільно із сумськими виробниками сільськогосподарської техніки.