НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

"Укргідроенерго" зазнала понад 140 ракетних ударів з боку РФ: які збитки

"Укргідроенерго" зазнала понад 140 ракетних ударів з боку РФ: які збитки
Фото: "Укргідроенерго"

З початку повномасштабного вторгнення, українська енергетична компанія "Укргідроенерго" зазнала понад 140 ракетних ударів з боку Росії.

Про це повідомив голова наглядової ради "Укргідроенерго" Валентин Гвоздій.

За його словами, загальні збитки від ракетних ударів перевищують кілька мільярдів доларів, але попри ці руйнування, "Укргідроенерго" продовжує працювати, забезпечуючи стабільність української енергосистеми.

Гвоздій також підкреслив важливість захисту енергетичної інфраструктури під час війни і  "Укргідроенерго" змушене змінювати стратегію розвитку та зосереджувати зусилля на посиленні безпеки своїх об'єктів, застосовуючи досвід таких країн, як Південна Корея та Японія, які також стикалися з агресією з боку сусідів.

Він додав, що знищення росіянами Каховської ГЕС спричинило серйозні наслідки для відновлюваної енергетики та водопостачання на півдні країни. Втрачено 335 МВт енергетичних потужностей, що використовувалися для забезпечення відновлюваної енергії.

Постраждали також системи зрошення: 94% зрошувальних систем Херсонщини, 74% у Запорізькій області та 30% на Дніпропетровщині більше не функціонують. Загалом Україна втратила 18 мільярдів кубометрів води, що еквівалентно двом рокам водопостачання для країни.

Знищення Каховської ГЕС: "Укргідроенерго" почало готуватися до арбітажу

15 серпня 2024 року "Укргідроенерго" оголосило тендер на закупівлю послуг з юридичного представництва в міжнародному арбітражі щодо відшкодування втрат, спричинених знищенням Каховської гідроелектростанції, яку підірвали російські окупаційні війська в червні 2023 року.

Знищення греблі Каховської ГЕС, яке вважається найбільшою техногенною катастрофою з часів Другої світової війни, спонукало "Укргідроенерго" до арбітражного розгляду проти російської федерації.

"Укргідроенерго" підготувала проєкт тимчасового гідровузла на місці знищеної росіянами Каховської гідроелектростанції. 

Нагадаємо, російські окупанти 6 червня 2023 року підірвали раніше заміновану ними ж греблю Каховської ГЕС, знищивши 11 з 28 прольотів споруди. Каховська ГЕС повністю зруйнована і не підлягає відновленню після підриву російськими окупаційними військами. На будівництво нової гідроелектростанції на її місці Україні може знадобитись мінімум $1 млрд і 5 років.

Також російська окупаційна армія 22 березня атакувала найбільшу ГЕС в Україні - ДніпроГЕС. У Дніпровську ГЕС поцілили 8 ракет.