ЄС виплатить Угорщині 10 млрд євро з надією вплинути на Орбана, – Reuters

Євро, кошту, купюри
Євро. Фото: Alexas_Fotos / Pixabay

Європейська комісія очікує від Угорщини останнього кроку, щоб розморозити для неї 10 млрд євро з загального бюджету блоку. Це відбувається на тлі того, що країна погрожує ветувати підтримку для України, пише Reuters.

Як пише агентство, в ЄК заявили, що судові реформи Угорщини повинні спочатку бути опубліковані в офіційному журналі країни й повністю введені в дію. Лише після цього виконавча влада в Брюсселі зможе розморозити кошти для Будапешта.

Блок сподівався, що розблокування грошей допоможе вплинути на премʼєр-міністра Угорщини Орбана. Але його старший помічник у вівторок, 12 грудня, вимагав суму до 30 млрд євро в заяві для Bloomberg. Ці кошти Євросоюз заморозив через проблеми з верховенством права та демократією в країні. 

Тепер Єврокомісія підвищила ставки, оскільки ЄС поглиблюється в суперечку з Угорщиною щодо підтримки України, на яку Орбан погрожує накласти вето на саміті лідерів блоку.

Оновлено. В пресслужбі Єврокомісії повідомили, що Угорщина виконала умови щодо судових реформ, тому блок може виплатити країні 10,2 млрд євро. Проте 11,7 млрд євро залишаються призупиненими через занепокоєння в кількох сферах, серед яких – академічна свобода та право на притулок.

Допомога Україні: кошти від ЄС

Фінансування для України в розмірі 50 млрд євро, яке планує виділити ЄС, розраховане на 2024-2027 роки.

Як зазначала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, така допомога має забезпечити передбачуване фінансування України на шляху до Європейського Союзу.

Проте в перерахунку на один рік ця підтримка менша, ніж 18 млрд євро фінансової допомоги, яку ЄС виділяв на 2023-й.

Рішення щодо перегляду бюджету ЄС очікується 14-15 грудня на саміті лідерів блоку й вимагає одностайності серед союзників. Але прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти надання допомоги Україні на 50 млрд євро.

Також на саміті обговорюватиметься, зокрема, початок перемовин про вступ України до Євросоюзу. Стосовно цього Орбан запропонував Євросоюзу відкласти питання членства на 5-10 років, а поки що укласти з Києвом договір про стратегічне партнерство.