НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

НБУ залишив облікову ставку на рівні 13%

НБУ залишив облікову ставку на рівні 13%
НБУ. Фото: bank.gov.ua

19 вересня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"У липні НБУ призупинив пом’якшення процентної політики, щоб зберегти належний рівень дохідності за гривневими інструментами, та наразі вбачає за доцільне утриматися від відновлення циклу зниження облікової ставки. Рішення щодо збереження ключової ставки на рівні 13% у вересні спрямоване на підтримання інтересу до заощаджень у гривні та стримування попиту на валютному ринку", - зазначають в НБУ.

На думку регулятора, це рішення сприятиме поступовому поверненню інфляції до цілі 5% у наступні роки та підтримає стійкість валютного ринку.

В НБУ нагадують, що у серпні споживча інфляція зросла до 7,5% у річному вимірі, що було близьким до липневого прогнозу НБУ. Фундаментальний ціновий тиск, вимірюваний показником базової інфляції, також посилювався (6,5% p/p).

Як підкреслюють в Нацбанку, зростання споживчих цін зумовлювалося впливом гірших цьогорічних врожаїв, збільшенням витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію й оплату праці, а також ефектами від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці.

У регуляторі зауважили, що впродовж останніх місяців ставки за гривневими інструментами знижувалися, відображаючи вплив попередніх заходів із пом’якшення монетарної політики. Однак дохідність депозитів та ОВДП у національній валюті й надалі є достатньою для забезпечення захисту гривневих заощаджень від інфляційного знецінення. 

Нагадаємо, що 25 липня НБУ вирішив зберегти облікову ставку на рівні 13%.

Банкіри очікували збереження облікової ставки на рівні 13%

Банкіри очікували збереження облікової ставки НБУ 19 вересня на поточному рівні 13% річних, повідомляв "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на низку макроекономічних чинників, що впливають на облікову ставку, ситуацію на ринку, і, власне, послідовну монетарну політику НБУ, наразі і до кінця року облікова ставка залишиться без змін", — поділилася прогнозом керівниця напряму роздрібного бізнесу Сенс Банку Юлія Тур.

Голова правління ОТП Банку Володимир Мудрий зазначив, що наразі на фінансовому ринку спостерігаються позитивні тенденції завдяки надходженню фінансової допомоги від міжнародних партнерів у серпні обсягом $8,4 млрд, що збільшило золотовалютні резерви.

"Але інфляція продовжує тенденцію до зростання, що стримуватиме НБУ від подальшого зниження облікової ставки цього року", — вважає банкір.

"Найімовірніше, що до кінця поточного року Нацбанк не буде більше знижувати облікову ставку. Також є ймовірність, що НБУ вдасться до зниження прибутковості за депозитними сертифікатами, щоб стимулювати вкладення банків у кредитування та ОВДП", — переконаний Product Owner департаменту некредитних продуктів ПУМБ Сергій Кравченко.

Зниження облікової ставки

Зауважимо, що ще на початку червня 2022 року Нацбанк, з огляду на екстрену ситуацію, стрімко підняв облікову ставку з 10% до 25%. Ставка у 25% протрималася з того часу аж до кінця липня 2023 року. Однак 27 липня НБУ повідомив про її скорочення до 22%

А вже 14 вересня облікову ставку знизили з 22% до 20%.  Такому рішенню посприяло стрімке сповільнення інфляції та доволі стійка ситуація на валютному ринку, що й уможливило продовження циклу зниження ключової ставки. З 27 жовтня НБУ встановив облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. А з 15 грудня 2023 року НБУ ухвалив рішення знизити облікову ставку з 16,0% до 15,0% річних .

14 березня облікову ставку НБУ знизив на 0,5 відсоткового пункта - до 14,5%. 

А 25 квітня регулятор ухвалив рішення знизити облікову ставку на 1 відсотковий пункт - до 13,5%. Разом зі зниженням облікової ставки на 1 в. п. зменшилися ставки за депозитними сертифікатами овернайт та тримісячними депозитними сертифікатами – до 13,5% та 16,5 % відповідно.

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 13% із 14 червня 2024 року. 

ДОВІДКА:

Облікова ставка - це вартість кредитів НБУ комерційним банкам, які можуть отримати від центробанку довгострокове чи короткострокове рефінансування. Ставка визначає ціну кредитів на ринку.

За допомогою облікової ставки НБУ впливає рівень інфляції. Якщо прогнозована інфляція знаходиться вище за цільовий рівень, то для її зниження облікова ставка підвищується для приведення інфляції до мети 5%. І навпаки: за більш низького прогнозованого показника інфляції порівняно з цільовим рівнем ключова ставка знижується.