НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Ощадбанк пропонує бізнесу кредити на альтернативні джерела енергії: які умови

Ощадбанк пропонує бізнесу кредити на альтернативні джерела енергії: які умови
Фото: пресслужба банку

Ощадбанк пропонує підприємствам ММСБ доступні кредити на придбання альтернативних джерел енергії за державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%" або за індивідуальними умовами зі ставкою від 13,5%. Про це повідомляє пресслужба банку.

Підприємства мікро-, малого та середнього бізнесу можуть скористатися пільговою державною підтримкою за програмою "Доступні кредити 5-7-9%", максимальна сума фінансування за якою становить 150 млн грн.

Якщо сума кредиту перевищує 150 млн грн або підприємець не бажає брати участь у державній програмі, Ощадбанк пропонує інший варіант кредитування. Протягом першого року ставка становитиме 13,5%, а з другого року буде застосовуватися плаваюча ставка, яка не перевищуватиме UIRD12M + 3%. 

Кредитні кошти можна використати для придбання та встановлення різноманітного обладнання, що сприяє енергонезалежності: електрогенераторів, джерел безперебійного живлення, сонячних та вітрових електростанцій, біогазових установок, газотурбінних та газопоршневих електростанцій, промислових акумуляторів, когенераційних установок твердопаливних котлів.

Крім того, підприємці можуть отримати пільгове фінансування за партнерськими програмами Ощадбанку. У банку акредитовано понад 30 партнерів, які пропонують кредити зі ставками від 0,01% без застави та комісії.

У пресслужбі додали, що Ощадбанк співпрацює з більш ніж 30 партнерами, пропонуючи переваги, такі як фінансування в рамках державної програми "Доступні кредити 5-7-9%", пріоритетний розгляд заявок, спрощений пакет документів, оперативну комунікацію та попереднє рішення протягом 24 годин.

Також Ощадбанк пропонує підприємствам ММСБ кредити за програмою співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку. Програма передбачає спрощені вимоги до застави та можливість отримання гранту у вигляді кешбеку до 30%.

Кредити надаються на суму до 5 млн євро та можуть бути використані для фінансування оборотного капіталу та інвестиційних проєктів. Строк кредитування становить від 12 до 66 місяців на основні засоби. Процентні ставки та комісійні визначаються відповідно до умов обраного банківського продукту.

Кешбек до 30% можуть отримати компанії, які реалізують програми енергонезалежності, купують електромобілі,інвестують в інші "зелені" ініціативи, а також покупці певної сільськогосподарської техніки, підприємства, що постраждали від війни, та компанії, де більшість власності належить ветеранам або ними є більшість працівників.

В Україні посилять фінансування проєктів відбудови енергетики

Національний банк України ухвалив рішення, які посилять фінансування проєктів відбудови української енергетики. Зокрема йдеться про пільгові кредити та гранти на енергообладнання.

Раніше Уряд оголосив про початок державної програми пільгового кредитування на закупівлю енергетичного обладнання як для громадян, так і для бізнесу.

Сума компенсації для установок потужністю до 10 кВт на одне домогосподарство складатиме 244 тисячі гривень. Максимальна сума кредиту буде становити 480 тисяч гривень терміном на 5 років.

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення.

Коли покращиться ситуація з обмеженнями світла

Нагадаємо, раніше голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомив, що ситуація в енергетиці покращиться в серпні після планових ремонтів енергоблоків АЕС та зміни погодних умов.

Крім того, імпорт електроенергії наразі перебуває не на максимальних позначках, бо в країнах партнерів також знижені можливості ділитися через спеку. 

Попри це, генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко прогнозує, що за базовим сценарієм відключення світла взимку триватимуть 12 годин на добу. Такий прогноз ґрунтується на очікуваному дефіциті електроенергії в енергосистемі на рівні 30-35%.