НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Естонська компанія планує виробляти в Україні антидронові системи

Кульдар Вяерсі
Засновник та керівник компанії Milrem Robotics Кульдар Вяерсі став стратегічним інвестором Frankenburg Technologies. Фото: скріншот відео YouTube/EDGEGroupUAE

Заснована в січні цього року естонська оборонна компанія Frankenburg Technologies оголосила, що почне виробляти в Україні антидронові ракетні системи, передає Bloomberg.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Компанію було створено за участю провідних діячів оборонної та технологічної промисловості балтійської країни. Зокрема, її консультує колишній вже командувач Сил оборони Естонії Мартін Херем, який пішов у відставку 24 червня, а стратегічним інвестором став гендиректор Milrem Robotics Кульдар Вяерсі.

Співзасновником компанії є гендиректор естонського виробника суперконденсаторів Skeleton Technologies, яка є технологічним партнером Siemens, Тааві Мадіберк. Зазначаєтьчя, що серед опосередкованих власників Frankenburg Technologies також є один з найбагатших бізнесменів Естонії Маргус Ліннамяе.

В свою чергу, генеральним директором в Україні компанія призначила Сергія Кошмана, який раніше працював експертом Офісу президента України та Nokia Siemens Networks.

Іноземний ОПК йде в Україну

Нагадаємо також, що в лютому німецька оборонна компанія Rheinmetall оголосила про наміри збудувати в Україні завод з виробництва артилерійських боєприпасів. Загалом компанія заявила про плани щодо чотирьох заводів з виробництва снарядів, військової техніки, пороху та озброєння для протиповітряної оборони. Зокрема, планується виробляти БМП Lynx.

В червні угоду з Rheinmetall на 180 мільйонів євро щодо будівництва збройного заводу уклала Литва. А в липні концерн повідомив, що отримав офіційне замовлення від уряду України на будівництво першого анонсованого заводу з виготовлення боєприпасів.

Зазначимо, що ще на початку березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Україна підписала п'ять контрактів із провідними західними виробниками озброєнь щодо створення п'яти спільних оборонних підприємств на території країни.

Очільник уряду тоді наголошував, що деякі з цих підприємств створюються конфіденційно, оскільки влада прагне забезпечити їхню безпеку, однак заявляв, що ця робота продовжиться й цих підприємств "буде десятки".

Зокрема, за його словами, розглядають розширення своєї діяльності в Україні такі провідні світові виробники зброї як Day & Zimmermann, Lockheed Martin та Northrop Grumman.

Остання компанія наразі вже домовилася з "Укроборонпром" про спільне виробництво боєприпасів, уклавши відповідну угоду в липні. Плани щодо такого виробництва в Україні влітку підтверджували й у Lockheed Martin, яка наразі є найбільшою компанією в цій галузі в світі.

В грудні ж 2023 року згадана Milrem Robotics домовилася з "Укроборонпромом" про стратегічну співпрацю, яка передбачає визначення потреб України та варіантів використання роботизованих систем, які можуть посилити можливості української армії під час війни та після неї.