Зеленський зустрівся з Байденом у Японії: США нададуть Україні новий пакет військової допомоги (ВІДЕО)

Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото: Telegram президента України
Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото: Telegram президента України

Президент Володимир Зеленський на полях саміту G7 у Хіросімі зустрівся з президентом США Джо Байденом.

Відповідний знімок глава держави опублікував у Telegram.

Також про зустріч повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Зустріч президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена на G7. Маємо новий пакет військової допомоги для України", - зазначив він.

До нового пакету військової допомоги на 375 мільйонів доларів увішли:

  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • артилерійські снаряди;
  • протитанкові керовані ракети TOW;
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • мостові системи;
  • броньовані медичні машини;
  • вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки;
  • тепловізійні системи;
  • запчастини та інше польове обладнання.

У США також підтвердили, після зустрічі Байдена з Зеленським Пентагон оголосив про додаткову військову допомогу для задоволення критичних потреб України у сфері безпеки та оборони.

Пізніше пресслужба ОП повідомила, що Зеленський на зустрічі подякував Байдену за новий пакет військової допомоги та за рішення президента США підтримати міжнародну авіаційну коаліцію.

За інформацією пресслужби, сторони обговорили подальшу взаємодію для посилення оборонних спроможностей України, а також питання реалізації української формули миру. Також президенти обмінялися думками щодо проектів реконструкції та відбудови України.

"Окремо Володимир Зеленський зупинився на питанні євроатлантичної інтеграції України та підготовці до Вільнюського саміту НАТО. Глава держави наголосив на важливості отримання гарантій безпеки для України до вступу нашої країни в Альянс", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, разом з союзниками США мають намір створити коаліцію для передачі Україні винищувачів F-16. Вирішено, що літаки "не обов’язково будуть надходити безпосередньо зі США".

Інформація про передачу Україні F-16 з'явилася відразу після заяви Байдена, що Вашингтон підтримує спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів на літаках F-16.

Хоча спочатку він був категорично проти передачі Україні винищувачів, згодом заявляв, що не вірить, що ПС ЗСУ потрібні F-16. Загалом це рішення залежить саме від Сполучених Штатів.

Раніше журналісти писали. що європейські союзники України схвильовані, що через президентські вибори у 2024 році США зменшать військову підтримку Києва.

У США, які є основним джерелом військової допомоги Україні, вистачить заздалегідь затверджених коштів на 5 місяців підтримки Києва.

Тож цей проміжок часу Вашингтон вважає вирішальним у завершенні війни і останнім шансом для України здійснити контрнаступ. Якщо ситуація суттєво не зміниться до вересня, то посилиться міжнародний тиск на Україну сісти за стіл переговорів.