НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Кабмін пропонує оголосити Бородянку містом

Бородянка
Фото: ua.depositphotos.com

Кабінет міністрів пропонує віднести селище Бородянка Київської області до категорії міст. Відповідний проект постанови було схвалено на засіданні уряду 30 серпня, повідомив його представник у парламенті Тарас Мельничук. На сайті Верховної Ради документу поки немає, тому аргументація цієї ініціативи уряду наразі невідома.

Втім, зазначимо, що Бородянка є одним з найбільших селищ в Київській області та в Україні загалом. За офіційною оцінкою Держслужби статистики, на початок 2022 року в ньому проживало 12,8 тисячі мешканців.

Бородянка була центром однойменного району, який існував у 1923-1962 та 1965-2020 роках і внаслідок останньої адміністративно-територіальної реформи увійшов до новоствореного Бучанського району.

З 1957 року Бородянка була віднесена до селищ міського типу і втратила цей статус разом з усіма іншими смт внаслідок ухвалення відповідного закону в 2023 році, перетворившись на селище, тобто сільський населений пункт.

На початку повномасштабного російського вторгнення в 2022 році Бородянка з 26 лютого по 1 квітня перебувала під російською окупацією. Внаслідок активних бойових дій селище стало одним з перших населених пунктів, що зазнали масового руйнування багатоповерхової забудови (розташованої вздовж головної вулиці Центральної).

За підрахунками аналітиків KSE Institute, загалом руйнувань зазнали 404 приватні та 55 багатоквартирних будинків, 8 таунхаусів, 477 господарських споруд та 198 гаражів. Сума збитків, завданих житловому фонду та присадибним забудовам, восени 2022 році оцінювалася в 95 мільйонів доларів.

Наразі про відновлення багатоквартирного житлового фонду селища не повідомлялося, однак там було відновлено центр соціально-психологічної реабілітації, ліцей №1 та дитсадок "Буратіно", який став називатися "Піноккіо".

Слід зазначити, що ще у травні 2022 року Кабмін запропонував Раді віднести до міст Гостомель Київської області, який мав статус смт, попри що отримав від президента Володимира Зеленського почесну відзнаку "місто-герой України". Втім, відповідний проект постанови №7400 так парламентом і не розглядався.

В травні вже 2024 року уряд запропонував віднести селище Слобожанське (колишнє Комсомольське) Харківської області, де розташована зруйнована нині Зміївська теплоелектростанція. Однак і цей проект постанови №11240 Рада ще не розглядала, хоча його рекомендував прийняти профільний комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Окрім цього, як повідомив Мельничук, Кабмін 30 серпня вирішив віднести селища Нова Березівка та Затишне Височанської громади Харківської області (з передвоєнним населенням у 1 тисячу та 100 мешканців відповідно) до категорії сіл.

Нагадаємо, що тепер рішення про віднесення селищ (так само як і сіл) до категорії міст здійснює саме Рада за поданням Кабміну, а от понижувати селища до статусу сіл має сам Кабмін без погодження нардепів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com