Зеленський призначив Сирського замість Залужного на посаду головнокомандувача ЗСУ

Зеленський призначив Сирського замість Залужного на посаду головнокомандувача ЗСУ
Олександр Сирський, Рустем Умєров і Валерій Залужний. Фото: Міноборони

Президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України. Головнокомандувачем ЗСУ призначено генерал-полковника Олександра Сирського. Про це глава держави повідомив у своєму відео-зверненні.

<div><br></div>

Пізніше на сайті президента України з'явилися відповідні укази: №59/2024 "Про звільнення В.Залужного з посади Головнокомандувача Збройних Сил України" та №60/2024 "Про призначення О.Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України". Нагадаємо, що Залужний був призначений головнокомандувачем ЗСУ 27 липня 2021 року.

До цього він в 2019-2021 роках був командувачем військ оперативного командування "Північ" Сухопутних військ ЗСУ, в 2018-2019 роках - першим заступником начальника Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ, в 2017-2018 роках - начальником штабу - першим заступником командувача військ ОК "Захід", в 2016-2017 роках - заступником командувача військ ОК "Південь", в 2015-2016 роках - заступником командувача військ з бойової підготовки ОК "Схід".

В 2014-2015 роках Залужний обіймав посаду заступника начальника управління бойової підготовки Командування СВ ЗСУ, в 2009-2012 роках - командира 51-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу СВ ЗСУ, в 2007-2009 роках - начальника штабу - першого заступника командира 24-ї окремої механізованої бригади цього ж корпусу СВ ЗСУ. Раніше з 1997 року проходив службу на посадах командира взводу, роти та батальйону.

Залужний народився 8 липня 1973 року в Новограді-Волинському Житомирської області, який в 2022 році було перейменовано на Звягель. Першу вищу освіту вже колишній очільник ЗСУ здобув в 1997 році, закінчивши з відзнакою Одеський інститут сухопутних військ. Освіту оперативно-тактичного рівня він здобув, закінчивши в 2007 році Національну академія оборони України, а оперативно-стратегічного рівня - в 2014 році, закінчивши Національний університет оборони України імені Черняховського.

Нагадаємо, що питання ймовірного конфлікту між Зеленським і Залужним з подальшим можливим звільненням останнього з посади обговорювалося щонайменше декілька місяців.

Активізувалися такі розмови у листопаді 2023 року, коли в британському виданні The Economist вийшла стаття за авторством головкома ЗСУ, у якій він виклав своє бачення актуальної стадії війни з Росією, причин її затягування та способів виходу з цієї ситуації.

Неодноразово натякав на такий конфлікт і сам Зеленський. Зокрема, ще наприкінці листопада 2023 року він називав "величезною помилкою" те, що людина, яка "керує війною, на словах і на передовій поводиться як політик, а не як військовий". Втім, будь-яких публічних заяв Залужний, перебуваючи на посаді, уникав.

Ввечері 29 січня низка ЗМІ та політичних діячів повідомили про нібито звільнення Залужного, однак ця інформація не підтвердилася. В подальшому ЗМІ повідомляли, що Залужний дійсно відвідував того дня Офіс президента, де глава держави йому нібито запропонував подати у відставку, на що той не погодився. Втім, офіційно інформація про таку зустріч не коментувалася.

1 лютого вийшла ще одна стаття Залужного - на сайті американського телеканалу CNN. У ній він перелічив основні виклики для можливості продовжувати війну, виступив за створення нової державної системи технологічного переозброєння та наголосив на необхідності впровадження нової філософії підготовки та ведення воєнних дій з урахуванням існуючих обмежень.

В інтерв'ю італійському телеканалу Rai, оприлюдненому 4 лютого, Зеленський заявив, що думає не тільки про заміну Залужного, а й про "перезавантаження й новий початок" для всього керівництва країни, а не тільки військової вертикалі.

Хто такий Олександр Сирський

Генерал-полковник Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Владимирської області (РФ). У 1982 році закінчив Московське вище загальновійськове командне училище.

У 1996 - закінчив з відзнакою Академію Збройних сил України (оперативно-тактичний рівень), у 2005 – Національну академію оборони України. З 2017 року командував Антитерористичною операцією на Донбасі, а у 2019 став командувачем Об'єднаних сил. У 2020 році отримав звання генерал-полковника. У 2022-2023 роках очолював Оперативно-стратегічне угруповання військ "Хортиця" ЗСУ.

З початку повномасштабного вторгнення РФ Сирський очолював оборону Києва, а також спланував харківську та лиманську контрнаступальні операції восени 2022 року. Далі Сирський командував операцією на Бахмутському напрямку, де ЗСУ спричинили колосальні втрати окупантам, однак залишили міста Соледар та Бахумут. Втім, під час літнього контрнаступу 2023 року українські військові дещо просунулися на південному та північному флангах Бахмута.

Зазначимо також, що Сирський регулярно відвідує передові позиції захисників у епіцентрі бойових дій на сході країни, аби на місці проаналізувати тактику, визначити проблемні питання та підтримати військових.