Виплати деяким внутрішньо переміщеним особам скасували: чому та як відновити

Виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО)
Виплати внутрішньо переміщеним особам / Фото: pixabay.com

Уряд взявся за систематизацію виплат внутрішньо переміщеним особам і відразу виявив низку порушень. Як результат спочатку Кабмін вирішив поступово скасувати допомогу деяким ВПО, а згодом анонсував нові перевірки та обмеження.

Кому скасували виплати ВПО з серпня та вересня 

Уряд прийняв постанову № 709 "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб", яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО. Нововведення передбачають, що для частини переселенців автоматично продовжать виплату грошей, але для деяких груп — скасують. 

З серпня допомогу ВПО перестали отримувати такі переселенці:

  • які повернулися до покинутого місця проживання;
  • які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм;
  • які перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально.

Як уточнюють в Мінреінтеграції, обгрунтованими вважаються, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину тощо.

З 1 вересня виплати для ВПО припинили тим переселенцям, які з моменту ухвалення постанови:

  • придбали новий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років (крім авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни);
  • придбали на суму понад 100 тис грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тис грн;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тис грн;
  • мають у власності житло, розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв м на одного члена сім'ї.

Виплати для ВПО можна відновити - хто має право 

Деякі групи ВПО мають право на поновлення виплати допомоги. Так, українці, які повертатимуться з-за кордону, зможуть знову подати заявку на виплати ВПО.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук анонсувала відповідні зміни до постанови № 709. Уряд встановить термін, після якого виплати переселенцям, які повернулися з-за кордону повернуть. 

Попередньо вирішили, що така група ВПО отримає право на відновлення допомоги для переселенців через 15−30 днів після повернення до України.

Уряд готує нову хвилю скасування допомоги ВПО

В Мінреінтеграції дійшли висновку, що майже 180 тисяч внутрішньо переміщених осіб отримують гроші помилково. Там стверджують, що іноді громадяни отримують виплати ВПО за померлих родичів. Також зафіксували випадки, коли двоє батьків (тато і мама) подали заяви на виплати для одних й тих самих дітей.

За наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги перевірки ВПО здійснювали й раніше. Проте зараз уряд має намір системно перевірити внутрішньо переміщених осіб, аби, як пояснили в Мінреінтеграції, "навести лад та зробити систему справедливою”.

Не приходять виплати ВПО – причини 

З 1 вересня 2023 року внутрішньо переміщені особи отримують допомогу від держави 15 та 28 числа. Відтепер виплата ВПО здійснюється саме в ці дати щомісяця.

Якщо з незрозумілої причини затримують виплати ВПО, тоді отримувачу потрібно особисто звертатися для зʼясування обставин.

Спершу варто перевірити, чи не підпадає переселенець під одну з категорій ВПО, кому виплати скасували. 

З’ясувати причини затримки виплат ВПО в 2023 році можна за номерами:

  • гарячої лінії Мінреінтеграції – 15-48; 
  • фісу уповноваженого з питань ВПО – +38 (066) 813-62-39.

Після звернення внутрішньо переміщена особа зможе отримати роз’яснення, чому гроші не перерахували конкретно в її випадку. Якщо сталася помилка, то кошти відразу надішлють.

Система виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам

Щоб отримати грошову допомогу переселенцям потрібно подати заявку через “Дію”, ЦНАП або звернутися до місцевих органів. Для подання заявки на виплати переселенцям через “Дію” потрібно в розділі “Послуги” обрати “Для ВПО” та слідувати подальшим вказівкам. 

Після того, як особа отримає статус ВПО, вона потрапить до реєстру внутрішньо переміщених осіб для виплати допомоги. На підставі цих даних Мінсоцполітики перераховує гроші банкам, аби ті спрямували допомогу на картки ВПО. Щомісячна допомога для переселенців становить 2000 грн, для дітей та людей з інвалідністю — 3000 грн.