НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

У "Київстар" масштабний збій: абоненти повідомляють про проблеми зі зв'язком

У "Київстар" масштабний збій: абоненти повідомляють про проблеми зі зв'язком
Фото: Depositphotos

Уранці четверга, 19 вересня, користувачі мобільного оператора “Київстар” почали масово жалітися на проблеми зі зв'язком, пише Delo.ua.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як пишуть у мережі, в деяких користувачів зв'язок відсутній взагалі.  

Скарги від абонентів надходять з різних регіонів України: з Чернігова, Харкова, Кропивницького та інших міст.

У коментарях до останньої публікації “Київстар” користувачі почали писати про проблеми зі зв'язком. 

Натомість пресслужба мобільного зв'язку під кожним коментарем відповідала: "Перепрошуємо за тимчасові незручності, займаємося перевіркою причини складнощів".

Пізніше  у "Київстар" повідомили, що стався технічний збій у роботі деяких сервісів, зауваживши, що  у східних та північних регіонах України все ще можуть виникати деякі складнощі зі зв’язком, але вже найближчим часом вони будуть вирішені.

Хакерська атака на "Київстар"

Нагадаємо, 12 грудня 2023 року в "Київстар" заявили про потужну хакерську атаку, яка частково зруйнувала IT-інфраструктуру компанії та стала найбільш значною подібною подією в історії українського телекомринку.

Зловмисники вразили кіберзахист оператора мобільного зв'язку "Київстар" через скомпрометований обліковий запис одного зі співробітників.  При цьому "Київстар" запевнив, що персональні дані абонентів скомпрометовані не були.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на "Київстар". Наразі кваліфікація події є нетипово широкою - від втручання в роботу інформаційних систем до державної зради та порушення законів і звичаїв війни.

Відповідальність за атаку взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань "Солнцепек". Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності.

Про початок відновлення голосового звʼязку" Київстар" повідомив ввечері 13 грудня, мобільний інтернет по всій країні запрацював 15-го числа, а про повне відновлення всіх послуг президент компанії повідомив 20 грудня.

Сума збитків "Київстару" від хакерської атаки

Нідерландська компанія VEON, материнська компанія українського мобільного оператора "Київстар" заявила, що масована кібератака 12 грудня 2023 року коштуватиме їй приблизно 3,6 млрд гривень (близько 95 млн доларів).

Після відновлення надання всіх базових сервісів на знак подяки компанія "Київстар" скасувала наступну плату абонентам передоплати та контрактним абонентам послуг "Домашній Інтернет", мобільного зв’язку, а для корпоративних клієнтів ще й послуги передачі даних і телефонії.

Через хакерську атаку проти "Київстару" було зруйновано близько 40% інфраструктури мобільного оператора, повідомив президент компанії Олександр Комаров.

Фото: ua.depositphotos.com