Штрафи за відсутність РРО: як від невизначеності влади "штормить" українських підприємців

Штрафи за відсутність РРО: як від невизначеності влади "штормить" українських підприємців

З січня ФОП 2-4 груп повинні працювати з РРО/ПРРО. Бізнес нововведенню не радий, адже система постійно дає збої, але відмовитись не можна – уряд загрожує штрафами. І постійно змінює своє рішення про те, з якого моменту вони розпочнуться. Або не почнуться. Розповідаємо, як реагують на все це підприємці і чому їхній бізнес штормить на повне питання з РРО і штрафами не врегульований

24 січня головний ідеолог "податкової реформи" - голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, виключив можливість скасування касових апаратів для ФОП.

"Реформа відбулася", - урочисто заявив під час брифінгу у парламенті. А підприємці організували черговий мітинг, вимагаючи ухвалити законопроект № 5866, який скасовує обов'язкове використання РРО. За лічені години головний гравець у русі малого бізнесу проти фіскалізації - SAVE ФОП, організував масштабну акцію протесту. У процесі її учасники наважилися штурмувати парламент, тому почалися сутички із силовиками.

На другий день штурму — 26 січня, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук спробував врегулювати кофлікт і пообіцяв, що парламент найближчими днями ухвалить закон, яким штрафи за відсутність касових апаратів скасують. Але за умови, що ФОП установлять їх до кінця року.

За його словами, відповідний законопроект запропонував Данило Гетманцев та у Верховній Раді зареєструвати його мають до кінця дня. Склалося враження, ніби в уряді нарешті прислухалися до бізнесу та йдуть їм назустріч.

Проте сам Гетманцев за кілька годин спростував цю інформацію і уточнив, що ЗМІ його "не так зрозуміли" і йдеться зовсім не про відміну штрафів, а тільки про те, щоб їх зменшити. І аж ніяк не до кінця року.

"Шановні друзі, підприємці сфери торгівлі, 25 січня минуло. Як і передбачалося, дива не сталося. Систему РРО ніхто не скасував і не скасує, незважаючи на мантри покидьків та шахраїв. У тих кількох тисяч ФОП, які ще не встановили РРО, є небагато часу - до лютого", - заявив чиновник.

Нардеп уточнив, що Стефанчук мав на увазі пропозицію Гетманцева тимчасово зменшити штрафи для ФОП, які ще встановили РРО/ПРРО. Але лише до певного часу. Тож якщо ФОП встановить касовий апарат до 1 лютого, жодного штрафу не буде. Якщо РРО встановлять до 1 квітня штраф буде. Але лише 10% від початкового. А ФОП, які не встановлять і досі, доведеться платити на повну. Тобто, 100% від суми угоди, якщо вас викриють у роботі без РРО вперше, і 150% — усі наступні. Відповідний законопроект - №6561, у Верховній Раді зареєстрували 28 січня .

ФОПи збентежені: чому РРО та ПРРО стали проблемою

Мітинги, які проводять підприємці з вимогою відстрочити обов'язкове запровадження РРО та ПРРО, розпочалися ще минулого року. І сьогодні пройшло вже кілька тисяч таких акцій. Одного разу влада пішла назустрічвідстрочила введення обов'язкового РРО до кінця 2021 року. Але коли у середині грудня минулого року у Верховній Раді голосували за нове відстрочення — до кінця 2022 року, більшість депутатів виявилися проти.

Підприємці до останнього сподівалися, що влада підтримає нове відстрочення. До останнього не встановлювали РРО/ПРРО. Тому напередодні 1 січня — коли з'ясувалося, що сподівається більше нема на що, бізнес кинувся за касовими апаратами. Це призвело до масового збою роботи податкової та самих РРО та ПРРО - самі сервіси та податкова виявилися не готовими до такого напливу ФОП.

Раніше Delo.ua писало, що касові апарати мають як противники, так і прихильники. Противники не хочуть виходити з тіні, або стикаються з проблемами у використанні РРО/ПРРО, тому взагалі відмовляються на ньому працювати, щоб уникнути штрафу за неправильно оформлені чеки. Прихильники - ті, хто вже давно працює "в білу", тому їм все одно.

Кореспонденти Delo.ua опитали підприємців, які вимушено встановили касові апарати з 1 січня, щоб дізнатися, чи користуватимуться ними, якщо штрафи скасують. Адже це єдиний показник результативності податкової реформи Гетманцева. Але відповіді не обнадіяли.

"По суті підприємець торгує дуже дрібним копійчаним товаром, але цього товару тисячі найменувань... Хто це повинен програмувати, вносити в ці пристрої? Кожен ФОП нині і бухгалтер, і юрист, і продавець. Має стати ще й айтішником? А можна було б просто зробити чек, де було б прізвище самого підприємця, сума та якась загальна назва... Наприклад, "гудзики", а не "гудзики червоні, 4 дірочки"?", - каже підприємниця Зоя.

Підприємець Іван Кожушенко розповів, що ПРРО поставив ще рік тому від податкової. Але працює він погано і за рік не було жодних тямущих доробок.

"Інтеграції ні з чим немає. Платні програми - щось краще, щось таке ж похмуре. Процес не логічний, податкова видавала сертифікати тиждень. Оскільки самі не знали, як це робити, відділ РРО взагалі відморозився. Але нас зобов'язали ставити ще рік тому, поки що продовжуємо, а що робити?!, — згадує Кожушенко.

І додає якщо "обов'язковість" скасують, використовувати РРО, звичайно ж перестане. Причина банальна - додаткова паперова тяганина та складність процесу

"Купа папірців-накладних, за всіма документами слідкувати треба, не дай Боже щось не вбили в ПРРО тощо", - наголошує підприємець.

Власник фаст-фуду Олександр з Одеси розповів, що не встигає відслідковувати всі події щодо штрафів, роботи з РРО, оскільки надто багато різних заяв, але немає чітких інструкцій.

"Я вибрав недорогий варіант ПРРО і встановив його на початку січня. Перед встановленням я з дружиною прочитали всі закони, консультувалися з юристами, читали інструкції, але все одно немає впевненості, що ми за підсумком правильно звітуватимемо в податкову і нас можуть оштрафувати". Я прийняв рішення, що закрию свою точку в лютому, тому що торгівлі зараз немає, але є багато проблем із ПРРО . Може, ближче до літа відновимо роботу, якщо все налагодиться", - каже він.

Підприємець Мар'яна Лещишин також висловила думку, що РРО ускладнює роботу.

"Зареєструвала, навчила користуватися ФОПів більш ніж 20 штук за останні 3 тижні різними ПРРО. Якщо його скасують, то ті клієнти, які заробляють до 1 320 000 гривень на рік скасують його реєстрацію! Я сама, як бухгалтер ФОП наполягатиму на цьому, тому що він ускладнює робити роботу!Невірний чек - штраф, подивіться, скільки має бути всього у виданому чеку, а скільки людей про це знає... Напевно 5% з усіх ФОПів та бухгалтерів разом із ними взятих про це знають. збережена z-звіт - одні штрафи!!!", - нарікає Мар'яна.

Він додала, що люди до кінця дня масово дзвонять, тому що у них погано працює ПРРО та не можуть закрити зміну через збої в роботі апарату.

"На чьи плечи наша власть повесила эту налоговую реформу? Кто-то бесплатно и круглосуточно объясняет людям, что они должны делать, хоть один специалист? Знаете за последний год 2020-2021 я только и делаю, что учу изменения властей!!! Люди хотят стабільності та щоб їх ніхто не смикав, а дав спокійно працювати", - каже вона.

На закінчення Мар'яна наголосила, що деякі підприємці вже у грудні почали закривати свій бізнес через РРО та ПРРО.