Як бажання влади знизити тарифи на електрику може вбити українську енергосистему

Як бажання влади знизити тарифи на електрику може вбити українську енергосистему

Міненерго вирішило зменшити ціну на електроенергію для населення за рахунок модернізації інфраструктури. Експерти вважають, що таке рішення не тільки недалекоглядне, а й незаконне

Наприкінці минулого року уряд підвищив ціни на електроенергію для населення до 1,68 грн/кВт⋅год та скасував низку пільг на електроенергію. Пільгова ціна мала діяти до кінця опалювального сезону, тобто до 30 квітня, а потім мала піднятися. І хоча об'єктивно вартість електрики для населення мала зрости в 2021 році, влада все ж таки відмовилася йти на такий непопулярний крок і продовжила пільгову ціну в 1,68 грн/кВт⋅год до цього дня.

І це виправдано. У світі спостерігається зростання цін на сировинні ресурси, зокрема на газ. При цьому наприкінці травня уряд скасував спецзобов'язання "Нафтогазу" щодо теплокомуненерго, що в свою чергу може призвести до зростання тарифів на опалення та гарячу воду на 30-40%. На тлі цього підвищення цін на електрику може викликати зубожіння населення, і так постраждалого через пандемію, але найголовніше — вдарить по репутації перших осіб країни.

Не слід забувати, що українська електроенергетика чи не найпроблемніша галузь. Тут також грають фактори сировинного суперциклу: запасів вугілля на складах українських ТЕС небагато. Існують проблеми і в атомній енергетиці, яка є головною робочою конячкою, яка забезпечує низькі ціни для населення. Загалом, є досить багато факторів , які говорять про дисбаланс на ринку електроенергії, а також про те, що існуюча модель PSO настав час міняти.

Наприкінці квітня міністр енергетики Герман Галущенко пообіцяв розробити нову модель PSO, яка б дозволила усунути дисбаланс на ринку, а також знизити ціну на електрику для тих українських громадян, які споживають до 100 кВт-год на місяць. Проте нова модель так і не була розроблена і ціна 1,68 грн/кВт⋅год діє досі .

Однак на початку серпня Міненерго вирішило представити нову модель спецзобов'язань, яка б дозволила знизити ціну з нинішньої 1,68 грн/кВт⋅год до 1,44 грн/кВт⋅год. Цю модель пропонувалося ввести до кінця майбутнього опалювального сезону, тобто до 30 квітня 2022 року.

Все б нічого, але зробити це передбачалося за рахунок оновлення електромереж. Рішення дуже сумнівне з огляду на те, що українські електромережі будували ще за радянських часів, тому вони дуже зношені. Виправити ситуацію мало запровадження RAB-стимулювання, яке дозволило б операторам систем розподілу електроенергії акумулювати гроші, щоб вкласти їх у модернізацію мереж.

Ініціатива Міненерго, яка може все лише посилити

За словами голови асоціації "Розумні електромережі" Олександра Баранюка, рішення зменшити тарифи за рахунок модернізації мереж ініціювали в Міненерго з метою створення нової моделі PSO. Крім "Енергоатому" та "Укргідроенерго" пропонувалося задіяти також оператора системи передач та операторів систем розподілу.

"Електроенергія на РСВ коштує 4 грн/кВт⋅год, у нас зараз 1,68 грн. Уряд планує ще більше знизити ціну за рахунок компенсації від "Енергоатому" та "Укргідроенерго". Тепер Кабмін хоче, щоб компенсували і недержавні компанії, які не є державними, державних лише шість", - каже Баранюк.

Він зазначає, що ОСР — це природні монополії, що регулюються НКРЕКУ, і всі їхні тарифи встановлюються регулятором. При цьому є схема, за якою вони мають знайти гроші, щоби компенсувати ціну для населення.

"Держава затвердила стимулюючі RAB-тарифи і нарешті дозволила ОСР інвестувати в модернізацію та розвиток мереж. Наші енергомережі були побудовані ще у 60-70-ті роки, їхнє зношування становить 50% і більше. Через це середня тривалість відключення кожного споживача за рік становить 700 хвилин. А у сільській місцевості Чернігівської області вона може досягати 2000 хвилин. Це жахливий показник. У Німеччині він становить 17 хвилин, а у Польщі 180", — зазначає Баранюк.

У свою чергу директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що презентована Міненерго модель спецзобов'язання ще більше посилить проблеми на ринку електроенергії.

До того ж, за словами експерта, є план , згідно з яким Об'єднана енергосистема України має бути синхронізована із системою континентальної Європи. І чим далі зберігатимуться всілякі пільги та преференції на ринку електроенергії, тим складніше інтегруватиметься в європейську енергосистему.

"Адже не тільки технічна сторона, це складова, яка визначається директивою про ринок електроенергії, про правила роботи ринку. Якщо хтось вважає, що правила ринку можна буде в повному обсязі запровадити за півроку, тому що у 2023 році буде здійснено синхронізацію, то він дуже помиляється", - каже експерт.

Юридична сторона питання говорить, що закон буде порушено

При цьому Рябцев вважає, що таке рішення суперечить закону України щодо ринку електроенергії, оскільки оператори систем розподілу не мають жодного відношення до цін на електроенергію як до товару.

"Саме через це було розділено рядки у платіжках. Є ціна електроенергії як товару, а є тариф на передачу. У обленерго немає коштів на модернізацію. Дуже складно, але все-таки було прийнято рішення про RAB-стимулювання. Але тепер сенс втрачається Це недалекоглядність, це шлях до руйнування системи. Не можна десятиліттями не вкладати в підтримку безпеки складних споруд. Це призведе до того, що системи будуть виходити з ладу, причому одночасно", - зазначає Рябцев.

З ним погоджується і Баранюк. Він зазначає, що це суперечить Угоді про асоціацію України та Європейського Союзу: "Одна з європейських директив, які ми ратифікували, каже, що не можна перехресно субсидувати ті компанії, які займаються виробництвом електроенергії, та ті, що займаються її розподілом. А тут виходить, що за рахунок тих, хто розподіляє електрику, ми допомагаємо іншим. Кожен повинен займатися своїм. У цьому була мета анбандлінгу.

"Подарунок" на День Незалежності або тиск на обленерго

На думку енергетичного оглядача Ігоря Маскалевича, ідея продовження PSO цілком очікувана: "Було зрозуміло, що якщо PSO не відмінять у серпні, то його можуть затягнути до кінця року, а то й до кінця опалювального сезону, бо опалювальний сезон очікується проблемним. І це залежить не так від Кабміну, як від погодних умов", — каже Маскалевич.

За його словами, рішення знизити ціну на електрику для населення було ухвалено у зв'язку з 30-ми роковинами незалежності: зробити українцям своєрідний подарунок і завоювати трохи популярності.

Маскалевич вважає, що ініціатива може бути спробою створення механізму тиску на обленерго. Ідея не нова, вона народилася ще за часів прем'єрства Юлії Тимошенко.

"Це пов'язано з тим, ми виробили ресурси, якими можна стримувати зростання тарифів для населення. Піднімати тарифи для промисловості не варто, тому що вони вже близькі до європейських", - зазначає оглядач.

Степан Крока, спеціально для Delo.ua

Джерело фото: Depositphotos