Легалізація медичного канабісу в Україні. Як це допоможе військовим та постраждалим від війни

Легалізація медичного канабісу в Україні. Як це допоможе військовим та постраждалим від війни
Ілюстрація: Delo.ua

Президент закликав ухвалити закон про легалізацію медичного канабісу. Цього разу в парламенті є урядовий законопроект, що погоджений усіма міністерствами. Ініціатором законопроекту є МОЗ, котрий хоче впроваджувати в країні протоколи лікування, котрі практикуються в найбільш розвинених західних країнах. 

28 червня виступаючи президент Володимир Зеленський виступаючи перед парламентом в черговий раз підняв питання легалізації медичного канабісу, закликавши депутатів проголосувати за урядовий законопроект №7457, котрий був схвалений Кабінетом міністрів та зареєстрований в парламенті ще в червні 2022 року.

Питання щодо легалізації канабісу йде червоною ниткою через увесь президентський термін Зеленського. Питання щодо легалізації медичного канабісу навіть виносилося на всенародне опитування восени 2020 року. Однак реальних кроків в цьому напрямку зроблено не було. Згідо даних соцопитувань проти легалізації виступає поки що значна частина суспільства.

Доволі сильним лоббі заборони медичного канабісу в Україні була МВС. Серед головних противників легалізації за прикладом інших країн вказували колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та його заступника Олександра Гогілашвілі. Разом з тим Українська делегація в ООН утрималася в голосуванні про виключення канабісу зі списку небезпечних наркотиків.

Що ж до медиків то думки розходяться. З одного боку головним ініціатором закону про легалізацію медичного канабісу є міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, тож про повний “легалайз” та можливість курити марихуану будь де і будь коли мова не йде. Попри те, що МОЗ наголошує на тому, що медичний канабіс не матиме психоактивної дії, закон передбачає жорсткий контроль над вирощуванням коноплі, а також виробництвом ліків та їх реалізацією. З іншого боку доволі авторитетний в країні лікар Євген Комаровський хоч і визнає ефективність ліків на основі канабісу вважає, що в країні з високим рівнем корупції легалізація може принести додаткові ризики

Загалом противники легалізації медичного канабісу в Україні вважають, що це рішення стане першим кроком до легалізації канабісу в рекреаційних цілях. Багато країн, котрі раніше легалізували канабіс для медичних цілей зараз рухаються до повної легалізації марихуани. Зокрема це такі країни як Німеччина, Канада та окремі штати США. Прибічники легалізації навпаки приводять дослідження в яких легалізація марихуани стала ударом для чорного ринку та принесла додаткові надходження до бюджетів тих країн, котрі дозволили продавати канабіс.

Разом з цим варто розуміти що легалізація марихуани це поки що предмет дискусій в суспільствах найрозвиненіших країн, тоді як медичний канабіс це загальний тренд цивілізованого світу.

Закон про легалізацію канабісу: довгий шлях до парламенту

Влада не вперше намагається легалізувати медичний канабіс в Україні. Так, у квітні 2021 року Кабінет міністрів України вніс до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів з обмеженим обігом "Набілон" (синтетичний каннабіоїд, що імітує дію тетрагідроканнабінолу) та "Набіксимолс" (стандартизований екстракт каннабісу та однакового вмісту тенабіно).

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев привітав тоді це рішення, зазначимо - "питання легалізації канабісу для медичних цілей вирішено". Проте експерти зазначили, що це було лобістське та популістське рішення. Наприклад, голова громадської організації "Українська конопляна асоціація" Олександр Чижов наголосив, що "Набілон" коштує понад 2 тисячі доларів (майже 56 тисяч грн), а "Набіксимолс" — 640 доларів (понад 17 тисяч грн).

У червні того ж року до парламенту внесли два законопроекти про регулювання обігу рослин коноплі: основний №5596 стосувався обороту у медичній, науковій та науково-технічній сферах, а альтернативний №5596-1 – у промислових, медичних та наукових цілях.

Проте профільний комітет парламенту з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування другий із них рекомендував відхилити, і Рада його навіть не розглядала. Основний проект закону (при 82 співавторах) набрав при голосуванні 13 липня лише 184 голоси. Депутатам також не вистачило голосів і для надсилання його на перше читання. Зрештою, документ був відправлений на доопрацювання, але в результаті так і не був прийнятий. 

Восени 2021 року після того як з відповідною ініціативою до Президента звернулись 128 пацієнтських організацій Кабмін представив свій перший варіант законопроекту про легалізацію канабісу.  

В цьому законопроекті за поняттям “канабіс” урядовці пропонували закріпити визначення “верхівки рослин роду конопель (Cannabis) з квітками або плодами, з яких не було вилучено смолу”. 

Використовувати для медичних, промислових, наукових чи науково-технічних цілей дозволялося б лише ті рослини, вміст ТГК у яких перевищує 0,2%. Іншою формою посилення будуть квоти на вирощування та культивацію — їх для юросіб мав встановити Кабінет міністрів. Контролювати кожну партію та кожну одиницю товару документ пропонував за допомогою спеціального штрих-коду, який потім занесуть до електронного реєстру обороту канабісу. А відповідальність за ведення реєстру та визначення відсотку ТГК в медичному канабісі Уряд пропонував віддати Державній службі по контролю за обігом наркотиків. Це ж відомство відповідатиме за визначення відсотку ТГК в рослинах.

А 7 червня 2022 року Уряд з подачі міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка схвалив та направив до парламенту законопроект 7457, котрий був зареєстрований в парламенті 10 червня того ж року.

В новій редакції Уряд залишив за собою право визначати відсоток тетрагідраканабінолу, який може містити канабіс для використання в медичних цілях(хоча обмеження в 0,2% ТГК прибрали). 

При цьому для отримання ліцензії для вирощування медичного канабісу потрібно буде вказати точний список сортів рослини, які культивуватимуться, їх характеристики, а також площі та адреси (географічні координати) приміщень, де це все вирощуватиметься.

Кожну партію буде промарковано унікальним штрих-кодом і її запис буде внесено до електронного реєстру обліку переміщення конопель. Відповідатиме за нього Кабінет міністрів. При цьому правила покупки насіннєвого матеріалу також встановлюватиме уряд .

Купівля каннабісу за медичними показаннями можлива лише за рецептом лікаря в електронній формі. Роздрібним продажем зможуть займатися аптечні заклади всіх форм власності за наявності ліцензії. Порядок реєстрації, обліку та зберігання та правила оформлення електронних рецептів також визначать в Уряді.

Один з співавторів законопроекту голова Української асоціації медичного канабісу Генадій Шабас говорить, що законопроект пройшов такий довгий шлях оскільки урядовий законопроект погоджували усі міністерства і дуже складним був процес комунікації. 

“Дуже важко було підвести норми під одну редакцію, котра б влаштовувала усіх. Був дуже складний підготовчий процес. А потім, самі розумієте, тема стала не такою актуальною. Чому не виносили в зал? Бо не вистачило б голосів. Серед депутатів проводили опитування і не всі з них розуміють необхідність, а багато хто не розуміє суті законопроекту. Весь цей час велася роз’яснювальна робота серед парламентарів. Зараз до цієї роботи долучився і Президент, котрий розуміє, що зараз це більше ніж популізм”, - каже Шабас.

Що лікує канабіс?

В пояснювальній записці урядового законопроекту прямо сказано про наукову доведеність терапевтичного застосування канабісу для лікування:

    • неврологічних захворювань: розсіяний склероз, епілепсія (за попередніми висновками, канабіс може мати позитивний вплив на лікування хвороби Альцгеймера, хвороби Хантінгтона і синдрому Туретта);

    • захворювань травного тракту (за переконливими доказами, коноплі мають значний позитивний ефект на полегшення побічних ефектів під час хіміотерапії при онкології (особливо при нудоті та блювоті) та побічних ефектів, пов'язаних з лікуванням ВІЛ/СНІД; за попередніми висновками, позитивний ефект спостерігається також щодо виразкового коліту і хвороби Крона, а також при запаленні та дисфункції моторики кишківника; окрім цього, препарати на основі канабісу використовуються для посилення апетиту при захворюваннях, що призводять до втрати ваги та виснаження);

    • наркотичної залежністі та проблем психічного характеру (за попередніми доказами, ефективним є використання канабісу як замісної терапії для опіоїдів, стимуляторів (зокрема, кокаїну) та алкоголю, а також для подолання тривоги, посттравматичних стресових розладів та порушення сну);

    • хронічного білю невропатичного походження;

    • паліативної допомоги (в основному препарати на основі канабісу застосовують для полегшення комплексу симптомів у онкохворих, які потребують паліативної допомоги, включаючи полегшення болю, розладів харчування, налагодження сну).

Окрім цього, науково доведено, що фітоканабіноїди здійснюють високоефективну антимікробну дію (на стафілококи та стрептококи), а також демонструють помітний позитивний ефект при лікуванні посттравматичного синдрому, різних захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, різних форм склерозу, герпесу, діабетичної нейропатії, анорексії та багатьох інших недугів.

Розлади при лікуванні яких застосовується канабіс. Інфографіка: Delo.ua

До вже сказаного варто додати і результати досліджень Національного інституту раку США. Зокрема було доведено, що ТГК може руйнували ракові клітини. Також канабіс активно використовується як протирвотний засіб для онкохворих при використанні хіміотерапії. Останнє підтверджують і українські лікарі-онкологи.

Голова ГО “Українська конопляна асоціація” та один з організаторів “Конопляного марша” Олександр Чижов каже, що з початком повномасштабної війни актуальність питання легалізації канабісу в медичних цілях стоїть навіть гостріше ніж раніше. Значна частина суспільства травмована війною: хтось зіткнувся з жахами війни безпосередньо на передовій, хтось втратив домівку та був змушений переїхати, хтось втратив рідну чи близьку людину. 

“Науково доведено, що канабіс лікує хвороби пов’язані з розладами психіки як епілепсія, розсіяний склероз, тремор та посттравматичний стресовий розлад. Президент якраз наголосив на тому, що зараз майже кожен другий учасник війни потребує лікування після повернення додому. Варто також додати, що лікування можуть потребувати їх рідні та близькі, а також інші люди, котрі постраждали через війну. Після війни люди масово повертатимуться додому. Їм потрібно буде швидко повернутися до мирного життя. Якраз канабіс допоможе цим людям подолати стреси, жахи та повернутися до нормального життя після участі у бойових діях”, - каже Чижов.

Він зазначає, що багато військових і не тільки вже можуть вживати канабіс для нормалізації свого психічного стану, купуючи його на чорному ринку та незважаючи на нелегальний статус.

Шабас також зазначає, що легалізація медичного канабісу потрібна в першу чергу військовим та є надзвичайно актуальною саме в умовах повномашстабної війни.

“Зараз дуже багато ветеранів які повертаються або з пораненнями, або з ампутаціями. Це потрібно більше для них. Багато військових приїздять до нас з США і наші військові з ними спілкуються.  Там після легалізації медичного канабісу кількість суїцидів у ветеранів зменшилась на 30%, що говорить про правильність курсу. Витягнути людину з цього стану можна медикаментозно, але підтримуючу дію має саме медичний канабіс”, - говорить Шабас.

Міжнародний досвід легалізації медичного канабісу

Станом на 2023 рік канабіс в медичних цілях вже легалізували у 58 країнах світу. Серед них Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія, Чехія, Франція, Португалія, Польща, Греція, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія, а також Ізраїль, Великобританія, США та Канада.

Рекреаційне вживання канабісу повністю дозволено в Канаді та Уругваї, а також декриміналізовано у Німеччині, Нідерландах, Бельгії, Великій Британії, Чехії, Іспанії, Португалії та Бразилії. 

Правовий статус канабісу. Інфографіка: Delo.ua

За підсумками 2022 року світовий ринок медичного канабісу оцінювався в 9,882 млрд доларів, але експерти вважають, що ринок ростиме на 22,9% на рік та до 2030 року за різними оцінками сягатиме 53-56 млрд доларів. 

В таких країнах як Німеччина стартапи з вирощування медичного канабісу розвиваються особливо активно. Зараз ця країна є флагманом з розробки політики щодо канабісу в ЄС.  

Вживання канабісу в Німеччині дозволено законом лише в медичних цілях, хоча Федеральний Уряд вже анонсував роботу з легалізації рекреаційного вживання. Ініціатором закону легалізації став міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Лаутербах. На його думку стара політика заборони канабісу не працює, оскільки марихуану курять як мінімум 4 млн німців. Навіть німецькі правоохоронці вважають легалайз “хорошою ідеею”, яка суттєво полегшить їм роботу

Загалом економічний факультет провідного в Німеччині Університету Гумбольта провів дослідження в якому прийшов до висновку, що легалізація рекреаційного вживання канабісу принесе країні 4,7 млрд євро щороку та додатково створить 27 тисяч легальних робочих місць.

Однак правляча коаліція Німеччини підійшла до питання дуже обережно побоюючись конфлікту з європейським законодавством. Разом з цим експерти вважають, що успіх в легалізації рекреаційного канабісу в Німеччині може стати важливим прецендентом для регуляції цього питання на рівні ЄС.

В США канабіс легалізований для медичного вживання у   38 штатах та окрузі Колумбія, а рекреаційне використання дозволене в 28 штатах та окрузі Колумбія. Разом з цим на федеральному рівні канабіс досі під забороною, а бізнес з вирощування канабісу. Загалом в більшості штатів діюсь закони котрі дозволяють продаж сортів з низьким вмістом психоактивного тетрагідраканабінола(ТГК) та високим вмістом канабідіола.

В США індустрія вирощування канабісу є одною з найбільш оподаткованих в США, хоча податки збирають на місцевому рівні. Так, у 2021 році надходження штату Каліфорнія від  податків на канабіс склали понад 1 млрд доларів, тоді як надходження від акцизів на алкоголь лише 428 млн доларів. Разом з цим ринок зараз переживає кризу. Так, за оцінкою Whitney Economics наразі менше 25% легальних ферм з вирощування канабісу є прибутковими. Одною з головних причин занепаду є поки що слабка конкурентність з нелегальним ринком.

Разом з цим легалізація медичного канабісу стала ударом для мексиканських наркокартелів, котрі десятиліттями контролювали ринок марихуани в США. Через конкуренцію з легальними виробниками наркокартелі знизили свою активність що привело до зниження насильницьких злочинів в прикордонних з Мексикою американських штатах. Крім цього аналіз медичних установ США виявив зниження рівня опіоідної наркоманії після легалізації медичного канабісу.

Як легалізація медичного канабісу може вплинути на економіку України

На думку Чижова говорити про економічний ефект для України від легалізації медичного канабісу поки зарано оскільки при розгляді парламентом законопроект може сильно змінитися. 

“Є такий ризик, що в цьому законопроекті буде дуже зарегульована процедура з маркуванням кожного куща, з охороною теплиць, з простежуваністю виробництва на кожному етапі. Це все фактично може призвести до того що кінцева вартість канабісу для лікування може стати набагато вищою ніж той же канабіс на нелегальному ринку. Це призведе і до збереження нелегального ринку і стане перешкодою до розробок українських ліків на основі канабісу якщо їх вартість буде неконкурентною”, - каже Чижов.

За словами Шабаса ліцензія на вирощування медичного канабісу коштуватиме так само як і ліцензія на виробництво спирту - 780 гривень. Але ліцензійні умови будуть набагато дорожчими. Вирощувати канабіс можна буде лише в приміщенні, котре повністю відповідатиме європейським стандартам. 

“Загалом щоб це побудувати потрібно буде 2-3 млн доларів. А дохідність цього бізнесу визначити важко. Це залежатиме від того чи буде додаткове оподаткування, чи експортуватимуть товар. Однак варто зауважити, що усі країни, які легалізували медичний канабіс активно розвивають цю галузь і нарощують виробництво”, - говорить Шабас.

Він розповідає, що можливістю відкрити бізнес з вирощування медичного канабісу в Україні вже зацікавлені компанії з Канади, Ізраїлю, Німеччини, Нідерландів, Франції та США.

“Цій галузі потрібні фахівці, а у нас аграрна країна тут такі фахівці є. Плюси України ще зручна логістика, дешева робоча сила та недорога електроенергія. Дуже багато українців вже працюють на такі ж виробництва за кордоном та бачать що тут гарний фундамент. Це буде великий поштовх для економіки бо з’явиться велика кількість місць, а також будуть завезені нові технології. А це ж не тільки технології з виробництва ліків на основі канабісу, це розвиток тепличної галузі загалом”, - каже Шабас.