Не спрацювали кнопки: депутати не змогли звільнити Сенніченка з посади голови Фонду держмайна

Верховна Рада не підтримала звільнення Дмитра Сенніченка з посади голови Фонду державного майна України
Верховна Рада не підтримала звільнення Дмитра Сенніченка з посади голови Фонду державного майна України

Верховна Рада не підтримала звільнення Дмитра Сенніченка з посади голови Фонду державного майна України. Його відставку підтримали 223 депутати при необхідних 226 голосах.

За відставку голови ФДМ проголосувало лише 175 депутатів від партії "Слуга народу".

Після голосування народний депутат із фракції "Батьківщина" Сергій Власенко заявив, що голоси трьох його колег з фракції не були враховані. Під час голосування у них кнопка не спрацювала.

Після цього спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив перерву, щоб перевірити систему голосування "Рада".

"За останньою інформацією в апараті Ради випав цілий "канал" (умовно, провід), який відповідає за пульти цілої низки депутатів. Загалом частину голосів система Рада сьогодні не зараховує", — повідомив народний депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Зазначимо, під час розгляду питання у сесійній залі парламенту глава ФДМУ був відсутній. За словами спікера Ради Руслана Стефанчука, Дмитро Сенніченко перебуває на лікарняному.

Водночас низка депутатів закликали при обговоренні постанови відкласти розгляд питання, пояснюючи це тим, що Сенніченко повинен бути присутнім у залі і повинен звітувати про результати своєї роботи.

Заяву про звільнення Сенніченко написав ще у листопаді минулого року. Одні ЗМІ повідомляли, що можливою причиною такого рішення стала скандальна приватизація заводу "Більшовик".

Сам Сенніченко тоді наголосив, що звільнитися він планував і рішення не пов'язане з аукціоном із продажу "Більшовика". За словами голови ФДМУ, у рамках цієї процедури "все пройшло законно", а ціна продажу об'єкта була справедливою.

Зазначимо, що приватизація об'єктів промисловості не завжди проходить успішно. На Одещині вже вп'яте намагаються продати цукровий завод у селі Заплази Любашівської громади. Не допомагає навіть те, що продавець готовий компенсувати покупцеві витрати на торги.

Невдачею закінчився також продаж іншого колишнього українського гіганта — заводу "Електронмаш", що знаходиться у Києві. Колись найбільше у СРСР підприємство з виробництва обчислювальних машин намагаються продати з 2015 року.  У 2021 році переможцем тендеру на покупку стало ТОВ "Лортен Груп", але потім аукціон був визнаний таким, що не відбувся.

А на початку грудня 2021 року Фонд державного майна на онлайн-аукціоні продав за 333 млн. 333 тисячі 333 грн Вузлове місце ведення діяльності та зберігання спирту у Львівській області. На торгах було семеро учасників, а вартість лоту в ході них зросла зі стартових 21,08 млн грн у 15,8 раза.