Росія розпочала військові навчання у Чорному морі: беруть участь понад 20 кораблів

Размещенный в Севастополе российский фрегат "Адмирал Эссен" во время учений в декабре 2019 года. Фото: Минобороны России
Розміщений у Севастополі російський фрегат "Адмірал Ессен". Фото: Міноборони Росії

Понад 20 кораблів Чорноморського флоту Військово-морських сил Росії, у тому числі розміщених у окупованому нею Севастополі, вийшли для участі в навчаннях в акваторії Чорного моря, повідомляє Міністерство оборони РФ.

"Кораблі, бойові катери та судна забезпечення ЧФ у складі корабельних угруповань вийшли з пунктів базування Севастополь та Новоросійськ, після чого здійснили перехід у визначені райони", — зазначається у повідомленні.

У заходах у складі різнорідних угруповань, корабельних ударних груп та загонів десантних кораблів беруть участь фрегати, сторожові кораблі, малі ракетні кораблі та ракетні катери, десантні кораблі, малі протичовнові кораблі, а також тральщики.

Зазначається, що на переході до призначених районів екіпажі кораблів проведуть низку навчань та тренувань з організації зв'язку, безпечного маневрування в районах з інтенсивним судноплавством, організації протиповітряної оборони у морі.

Новину ж про висування військових кораблів до місць навчань російське відомство проілюструвало зображенням фрегату "Адмірал Ессен", що базується в Севастополі.

Крім цього, Міноборони РФ повідомляє в середу, що в Баренцевому морі розпочалися навчання за участю бойових кораблів. У складі загону діють ракетний крейсер "Маршал Устинов", фрегат "Адмірал флоту Касатонов", великий протичовновий корабель "Віцеадмірал Кулаков", а також судна забезпечення.

Загін відпрацює взаємодію різнорідних сил російського флоту щодо забезпечення безпеки морських комунікацій та районів морської економічної діяльності РФ у північних морях під час кризових ситуацій.

У Міноборони наголошують, що у січні-лютому у всіх зонах відповідальності флотів намічено проведення серії військово-морських навчань під керівництвом головнокомандувача ВМФ Росії адмірала Миколи Євменова.

"Основною спрямованістю навчань є відпрацювання дій ВМФ та Повітряно-космічних сил щодо захисту російських національних інтересів у Світовому океані, а також щодо протидії військовим загрозам Російській Федерації з морських та океанських напрямків", — зазначають у відомстві.

Навчання охоплять акваторії морів, що прилягають до російської території, а також оперативно важливі райони Світового океану. Зокрема, окремі навчання пройдуть в акваторіях Середземного, Північного, Охотського морів, у північно-східній частині Атлантичного океану та у Тихому океані.

До них планується залучити понад 140 бойових кораблів та суден забезпечення, понад 60 літальних апаратів, 1 тисячу одиниць військової техніки, близько 10 тисяч військовослужбовців.

Нагадаємо, що декількома днями раніше українське Міноборони також повідомило про початок військових навчань біля Криму, проте вони сухопутні (у ВМС України після втрати Криму залишився лише один фрегат "Гетьман Сагайдачний") і проходят, відповідно, в Херсонській області.

Зазначимо також, що напередодні Верховна Рада на тлі суперечливих заяв президента Володимира Зеленського, прем'єра Дениса Шмигаля та секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данилова щодо ймовірності повномасштабного російського вторгнення в Україну прийняла звернення до ООН, Європарламенту та влади інших держав щодо "неприйнятності військового шантажу України з боку РФ".