Зеленський встановив в Україні щоденну хвилину мовчання в пам'ять про загиблих через військову агресію РФ

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський встановив в Україні щоденну загальнонаціональну хвилину мовчання в пам'ять про загиблих внаслідок російської військової агресії. Про це глава держави повідомив під час брифінгу.

"Сьогодні я підписав указ про загальнонаціональну хвилину мовчання для вшанування пам'яті всіх українців, які загинули в нашій Вітчизняній війні, всіх, кого ми втратили через вторгнення Росії, через терор, розв'язаний окупантами. Щоранку о 9 годині на всій території нашої держави згадуватимемо українців, які віддали життя, всіх військових та всіх цивільних, дорослих та дітей", — сказав він.

Крім того, президент повідомив на брифінгу, що в Україні розпочали роботу представники Міжнародного кримінального суду, які збирають докази військових злочинів РФ. Зокрема, до країни прибув прокурор МКС Карім Хан, з яким Зеленський вже поспілкувався.

В опублікованому після цього указі №143 зазначається, що він підписаний "з метою вшанування світлої пам'яті, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України".

Хвилина мовчання має оголошуватися щодня о 9:00, серед іншого, у всіх засобах масової інформації незалежно від форми власності, в закладах освіти та в дипломатичних установах України за кордоном.

Нагадаємо також, що Служба безпеки України днями відкрила гарячу лінію зі збору даних про військові злочини РФ в Україні. Також про них можна повідомляти у чат-бот або на електронну пошту.

Зазначимо, що за даними опитування соціологічної групи "Рейтинг" 12-13 березня, 56% українців вважають головною метою російського військового вторгнення повне знищення українського народу.

Раніше Зеленський уже закликав визнати дії Росії геноцидом та позбавити її права голосу у Раді безпеки ООН. Після цього Україна подала позов проти Росії до іншої структури в Гаазі — Міжнародного суду ООН у зв'язку зі спотворенням РФ поняття геноциду для виправдання агресії. У середу, 16 березня, цей суд має оголосити рішення про тимчасові обмежувальні заходи, запитані Україною у цьому позові проти Росії.