Роздача людям похилого віку смартфонів "від Зеленського" безглузда, краще допомогти грошима - профільна асоціація

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський на Diia Summit. Фото: пресслужба президента

Асоціація підприємств інформаційних технологій України вважає запуск державної програми, в рамках якої вакциновані українці віком від 60 років зможуть отримати безплатний смартфон та пільговий тариф для користування мобільним інтернетом, недалекоглядною та пропонує натомість просто надати цій категорії громадян цільову допомогу на купівлю смартфона чи оплату зв'язку.

Про це йдеться у зверненні об'єднання до президента Володимира Зеленського та віце-прем'єр-міністра - міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Асоціація зазначає, що загалом вітає бажання влади подолати цифровий розрив серед населення України та забезпечити всіх громадян інтернетом, проте, незважаючи на власну зацікавленість у постачаннях смартфонів, вирішила попередити про наслідки такого кроку та можливі альтернативи.

Зокрема, стверджує АПІТУ, значна частина з понад 5 млн громадян старше 60 років на сьогодні вже й так мають смартфони, зокрема дорогі та високоякісні.

"Надання таким громадянам смартфонів за бюджетною програмою буде марною справою. Натомість, надання якісних смартфонів лише тим, хто їх не має, буде, по-перше, неможливим через відсутність такого обліку, і, по-друге, буде сприйняте, як несправедливий розподіл, своєрідна "смартфонова сегрегація", - аргументують в асоціації.

Більше того, зазначається, що певна частина таких громадян є або вважає себе в принципі не здатною освоїти користування смартфоном через соматичні або ментальні вікові обмеження, а інша частина просто не бажатиме цього робити.

Також багато населених пунктів в Україні досі не мають потрібного за рівнем якості покриття сигналом 3G або 4G, тому намагатися використовувати смартфони там просто передчасно.

В АПІТУ при цьому впевнені, що багато людей старше 60 років вважають важливішим для себе вирішення інших проблем, зокрема забезпечення себе їжею, теплом та ліками.

"Якщо навіть 80% громадян віком від 60 років буде вакцинована, це потребуватиме приблизно 4 мільйонів пристроїв. Це величезний обсяг товару, який неминуче вийде на вторинний ринок, вносячи непрогнозовані зміни та паплюжачи базову ідею", - попереджають в асоціації.

Посилаючись на результати опитувань експертів, там вважають набагато більш логічним, раціональним, економним, а також таким, що не викликає підозри в корупції осіб, причетних до реалізації програми, варіант з виділенням громадянам від 60 років грошей на покупку смартфона та/або оплати послуг зв'язку.

У такому разі люди, які вже мають смартфон, зможуть витратити ці кошти на оплату зв'язку, а ті, хто його не мають або бажають замінити кращим, зможуть купити смартфон за власним вибором, при необхідності додаючи особисті кошти на покупку або ж заощаджуючи для витрати залишку на подальшу оплату зв'язку.

В об'єднанні впевнені, що такий варіант забезпечить вільний вибір споживача, вільну конкуренцію сумлінного українського бізнесу, сприятиме саме офіційним продажам з фіскальним чеком і поверненням ПДВ до держбюджету, запобігатиме можливій корупції при постачанні обладнання за держзамовленням і не призведе до імпорту зайвих смартфонів, що згодом хлинуть на перепродаж.

Також в АПІТУ вважають, що такий сценарій дозволить виключити імпорт ненадійних, слабких за рівнем захисту та характеристик смартфонів, які можуть спаплюжити ідею застосування та безпеку використання необхідних програм.

Нагадаємо, що запуск цієї програми анонсував у ході Diia Summit 8 лютого президент Зеленський. У свою чергу Федоров повідомив, що запис бажаючих стартує лише у квітні, а коли почнеться видача таких смартфонів, поки що взагалі незрозуміло.

Зазначимо також, що цю ідею розкритикував напередодні й співвласник компанії "Нова пошта" Володимир Поперешнюк, який сприйняв її як несправедливе витрачання коштів держбюджету, який наповнюється платниками податків, якими старі люди зазвичай не є.