Японія передала Україні $230 млн на відновлення сільського господарства

Японія передала Україні $230 млн на відновлення сільського господарства
Фото: Depositphotos

До державного бюджету України надійшла позика обсягом $230 млн від уряду Японії в рамках проєкту Світового банку "Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)".

Про це повідомляє Міністерство фінансів.

Зазначається, що кошти було залучено із Цільового фонду сприяння необхідному розширенню кредитування для України (ADVANCE Ukraine).

"В умовах війни сільське господарство зазнає значних збитків, що в свою чергу ставить під загрозу продовольчу безпеку не тільки в Україні, але й в усьому світі. Залучення коштів в рамках ARISE є важливим внеском у забезпечення доступу для фінансування аграрного бізнесу України. Вдячні команді Світового банку та уряду Японії за своєчасну підтримку з перших днів повномасштабного вторгнення", — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

У Мінфінансів нагадали, що проєкт ARISE має на меті підтримку доступу сільгоспвиробників до фінансування через пільгове кредитування (компенсація видатків за програмою 5-7-9) та покращення доступу малих господарств до фінансування через гранти.

Обсяг фінансування проєкту наразі становить $550 млн, з яких:

-  $500 млн будуть спрямовані на фінансування Державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" в 2023-2024 роках з фокусом на аграрні підприємства.

- майже $50 млн передбачено на гранти для малих сільгоспвиробників.

Про проєкти INSPIRE і ARISE

Проєкт INSPIRE фінансується за рахунок позики Світового банку у розмірі $1,2 млрд із Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine), за підтримки Уряду Японії. Його метою є забезпечення соціального захисту вразливих верств населення під час та після війни, а також посилення адаптивності системи соціальної підтримки для ефективного реагування на виклики сьогодення та у майбутньому.

Проєкт ARISE націлений на підтримку доступу сільгоспвиробників до фінансування через пільгове кредитування та гранти.

Нагадаємо, у грудні 2023 року Україна отримала від Японії $950 млн на відновлення та соціальний захист. Це фінансування відбулося у межах проєкту "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE) та "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності" (INSPIRE).

Україна недоотримала фінансової допомоги

Разом з тим, як повідомлялось, протягом останніх двох місяців Україна отримала лише 10% запланованої фінансової допомоги, а також не отримала військову допомогу, яка була передбачена у рамках формату "Рамштайн".

Протягом січня-лютого 2024 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло приблизно $1,2 млрд зовнішнього фінансування від міжнародних партнерів. Значна частина цієї суми складалася з грантових коштів, які надаються на безповоротних умовах, і становила майже 75% від загального обсягу фінансової допомоги.

Японія з цього надала основну суму - зокрема, грант у 465 млн доларів у межах проекту підтримки державних видатків (PEACE in Ukraine), пільговий кредит у 297 млн доларів через проект INSPIRE, грант у 89,8 млн доларів через проект ARISE та грант у 49,4 млн доларів через проект HOPE.

За словами голови Мінфіну, за даних умов протягом 2024 року Україна потребуватиме щомісяця приблизно $3 млрд зовнішнього фінансування від партнерів, оскільки регулярна бюджетна підтримка є критично важливою для покриття соціальних витрат. При цьому, потреба у зовнішньому фінансуванні у 2024 році складає понад $37 млрд.

Фото: ua.depositphotos.com