Чи зможе Україна накопичити достатньо газу для наступного опалювального сезону. Прогнози експертів щодо закупок та цін на блакитне паливо

Чи зможе Україна накопичити достатньо газу для наступного опалювального сезону. Прогнози експертів щодо закупок та цін на блакитне паливо
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль та Голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов. Ілюстрація:Delo.ua

Уряд планує накопичити в підземних газових сховищах до початку опалювального сезону 14 млрд куб. м газу. Цей обсяг є невеликим порівняно з попередніми роками, однак цей план виглядає цілком обґрунтованим, особливо якщо врахувати значне падіння обсягів споживання газу промисловістю.

22 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що на початок опалювального сезону запаси газу в українських підземних сховищах мають складати 14 млрд куб. м. Цей показник є суттєво нижчим ніж той, який Уряд запланував минулого року. 

Тоді в урядовців був амбітний план накопичити в підземних газових сховищах 19 млрд куб. м, що в умовах надвисоких цін на блакитне паливо здавалося нереальною задачею. І в принципі виконати урядовий план тоді не вдалося, наприкінці вересня в українських газосховищах вдалося накопичити лише 14 млрд куб. м. Проте і цього обсягу виявилось достатньо. За словами міністра енергетики Германа Галущенка в середині квітня залишки газу в підземних газосховищах становили 9 млрд куб. м

Тож рівень споживання блакитного палива в минулому опалювальному сезону був рекордно низьким. Для прикладу у 2021 році фактичне споживання газу в Україні за данними оператора ГТС України склало 26,8 млрд куб. м, звідси лише на потреби населення надійшло 8,6 млрд куб. м, виробники тепла спожили 6,3 млрд куб. м блакитного палива, а промисловість, бюджетні організації та інші непобутові споживачі використали 11,9 млрд куб. м. За перший рік повномасштабної війни споживання газу в Україні скоротилось на 40%. Головними факторами зниження споживання стало закриття промислових підприємств, а також тепла зима, крім цього свою роль зіграла і міграція населення. 

Збільшення видобутку та тарифи

Через низький обсяг споживання в “Нафтогазі” поставили нову амбітну ціль - взагалі відмовитися від експорту газу. На думку голови НАК Олексія Чернишова, це цілком реально, якщо “Нафтогаз” збільшить видобуток на 8%, а приватні газовидобувні компанії на 16%. Хоча в останніх немає жодної мотивації нарощувати видобуток. Через заборону експорту та падіння промислового споживання, приватні видобувники виявились позбавлені своїх старих ринків збуту, а їх єдиним реальним покупцем наразі є “Нафтогаз”, котрий в силу своєї монополії на ринку може диктувати ціни. 

В “Нафтогазі”  ж напроти заявили про плани в поточному році видобути 13,5 млрд куб. м блакитного палива. Для порівняння за підсумками 2022 року видобуток газу в Україні склав 18,5 млрд куб. м. Дочірня компанія “Нафтогазу” “Укргазвидобування” видобула 13,2 млрд куб. м газу, інша державна компанія - “Укрнафта” 1 млрд куб. м газу, а приватні компанії - 4,3 млрд куб. м газу. 

Хоча щоб застрахуватися від військових ризиків Україна все ж приєдналась до європейської платформи спільних закупівель газу Aggregate EU і якщо запасів не вистачить, “Нафтогаз” розраховує швидко докупити необхідний обсяг. Варто зазначити, що зараз кон’юнктура на газовому ринку Європи є набагато сприятливіша для покупців, а ціни на газ опустилися нижче 300 доларів за тисячу кубічних метрів, а котирування в літні місяці можуть взагалі досягти від’ємних значень.  

За цих умов в “Нафтогазу” навряд чи будуть серйозні проблеми в накопиченні 14 млрд куб. м. Крім того, компанія зможе використовувати ресурс приватних видобувників, котрий наразі зберігається в підземних газосховищах та буде закачаний туди в майбутньому. Також за поточної цінової ситуації для НАКа буде зовсім не складно виконувати спецобов’язок з продажу газу населенню за пільговою ціною, до того ж в країні продовжує діяти мораторій, котрий забороняє підвищувати ціни на газ та тепло до кінця воєнного стану та 6 місяців після його завершення.

Тому вже на початку травня в компанії оголосили про продовження річного тарифу в 7,96 грн куб. м. Також до 31 серпня була продовжена спеціальна ціна на газ для бюджетних установ і виробників теплової енергії.

Чи достатньо буде газу?

Директора спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що озвучених прем’єром запасів в 14 млрд куб. м газу буде цілком достатньо щоб пройти зиму. А накопичити ці обсяги буде цілком реально.

“Думаю що вказаних запасів газу достатньо. У нас суттєво скоротилося споживання, головним чином через скорочення промислового виробництва. У хімічних підприємств, котрі використовували газ як сировину для виготовлення своєї продукції зараз нема можливості цю продукцію експортувати. Тому вони припинили діяльність. А якщо нема попиту, то нема і потреби в створенні додаткових запасів газу”, - каже Рябцев.

Директор з аналітичних досліджень DiXi Group Роман Ніцович також каже, що накопичити вказані запаси цілком реально і вказаний обсяг буде достатнім для проходження зими.

“Я думаю що це рішення було прийнято не лише з огляду на обсяг споживання та різні сценарії зими, але і з огляду на реальну, зокрема фінансову спроможність НАКа здійснити відповідні закупівлі шоб забезпечити цей ресурс. Зрозуміло також, що зараз в сховищах перебуває значний запас приватних компаній які втратили ринок збуту. Експортувати цей газ вони не можуть і не можуть його реалізувати на внутрішньому ринку. В свою чергу в “Нафтогаза” є задача сформувати певних ресурс для споживачів, яким газ постачається в рамках покладання спеціальних обов’язків. А це населення, теплокомуненерго, певний обсяг газу для операторів теплових мереж і, звичайно, регульовані продажі газу для виробництва електроенергії”, - каже Ніцович.

Експерт зауважує, що країни Європейського союзу вийшли з зимового періоду з доволі значними запасами газу. Крім того, є доволі високі обсяги газу які мають бути закачані в європейські сховища, однак вільних потужностей в цих сховищах може не виявитися. 

“Тому з’являється можливість для українських газових сховищ, котрі могли б закачати частину цього ресурсу, який знадобиться ЄС взимку. Тому що є різні сценарії проходження зими в країнах ЄС в тому числі й дефіцитні. І українські сховища могли б зіграти роль такого стратегічного резерву”, - каже Ніцович.

Він додає, що у випадку зберігання газу нерезидентів Україна могла б розраховувати на те, що частина цього газу за конкурентними цінами буде переведена з режиму митного складу і реалізована всередині країни. 

Разом з цим Ніцович зауважує, що попри те, що країна знаходиться в стані війни та зберігаються ризики ударів по газовій інфраструктурі сховища газу є підземними й знищення їм не загрожує, а надземну інфраструктуру досить легко полагодити. А нівелювати фактор військових ризиків можна отримавши послуги додаткового страхування і таким чином підвищивши довіру користувачів.