Дніпровська ГЕС не працює: “Укренерго” втратило близько 20% потужностей

Наразі немає ризику прориву дамби Дніпровської ГЕС
Наразі немає ризику прориву дамби Дніпровської ГЕС. Фото: Запорізька обласна прокуратура

Через ворожий обстріл Дніпровської ГЕС “Укренерго” втратило ще близько 20% регулюючих потужностей. Щоб відновити роботу станції, спочатку потрібно провести аналіз пошкодженого обладнання.

Про це розповів генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота. 

"Нам важко зараз сказати, коли ми можемо запустити станцію. Наразі ми проводимо певні випробування, але гідроелектростанція не виробляє електроенергію", - зазначив Сирота.

За його словами, те, що є обладнання, яке не підлягатиме відновленню, а потребуватиме заміни - очевидні речі.

"Ми розуміємо, що це обладнання індивідуального замовлення і термін його виготовлення досить тривалий. Але щодо обладнання, яке підлягатиме заміні і капітальному ремонту ми можемо сказати згодом", - підкреслив очільник "Укргідроенерго".

Він зауважив, що для того, щоб розібрати завали і дістатись до основного обладнання фахівцям необхідно мінімум 3-4 дні.  Тоді буде зрозуміло, що потрібно відновлювати, а що замовляти, виготовляти.

Сирота також наголосив, що сьогодні немає загрози щодо прориву греблі, вона не пошкоджена.

"Гідроенергетика відіграє важливу роль у регулюванні пікових навантажень. Через ракетні обстріли ворогом ДніпроГЕС ми втратили близько 20% регулюючих потужностей", - повідомив Сирота.

Він нагадав, що "Укргідроенерго" тривалий час співпрацює  з міжнародними фінансовими установами, такими як Світовий банк, ЄБРР, ЄІБ.

"Ми з ними спілкувались. Вони готові підставити нам плече підтримки", - резюмував Сирота.

ДніпроГЕС зазнала атаки ворога

Російська окупаційна армія 22 березня атакувала найбільшу ГЕС в Україні - ДніпроГЕС.

"На жаль, влучання є і по найбільшій ГЕС України - ДніпроГЕС у Запоріжжі. Нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та греблі", - повідомила пресслужба "Укргідроенерго".

 У Дніпровську ГЕС поцілили 8 ракет, ураження дуже значні. Було два прямих влучання — в ГЕС-1 і ГЕС-2.

Невідомо, чи вдасться відновити ГЕС-2, вона пошкоджена серйозно. Є влучання в одну опору, розбиті підкранові балки. Наразі енергетикам вдалося запустити в роботу частину обладнання.

"Недостатня реакція світового товариства на руйнацію Каховської ГЕС спровокувала те, що ворог не побачив великих наслідків для себе. І тому надалі Росія продовжує бити по українських гідроспорудах. Це велика небезпека, що може призвести до екологічної катастрофи", - наголосив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

РФ завдала збитків "Укргідроенерго" на 3 млрд євро

Найбільша гідрогенеруюча компанія в Україні "Укргідроенерго" оцінила розмір збитків, завданих внаслідок російської агресії у більше ніж у 3 млрд євро.

 У результаті постійних обстрілів по об’єктах, а також руйнування Каховської ГЕС, "Укргідроенерго" зазнало збитків понад 2,5 млрд євро.

Крім того, додаткові 500 млн євро збитків було завдано через ракетні удари та напади дронів на об'єкти компанії.