Польща вперше сама собі доставила скраплений газ: як це відбулося

LNG-термінал у Польші, імпорт СПГ
Перший польський LNG-танкер прибув до LNG-терміналу у Свіноуйсьце. Фото: Twitter гендиректора PKN Orlen Обайтека

Польський нафтогазовий конгломерат PKN Orlen отримав першу партію американського зрідженого природного газу (СПГ), який 11 березня доставив газовоз компанії "Лех Качинський".

Про це  в Twitter повідомив генеральний директор PKN Orlen Даніель Обайтек.

"Лех Качинський" доправив до терміналу у місті Свіноуйсьце партію в 70 тисяч тонн скрапленого природного газу.

"Це історичний день. Перший польський LNG-танкер "Lech Kaczyński" прибув до LNG-терміналу у Свіноуйсьце, доставляючи американський природний газ LNG до Польщі. Ми будуємо власний газовий танкерний флот, що зміцнює міжнародну позицію PKN ORLEN", — зауважив Обайтек.

"Лех Качинський" (Lech Kaczyński) є першим із восьми газовозів, які PKN Orlen планує зафрахтувати, щоб збільшити закупівлі СПГ із США та інших напрямків на тлі спроб Польщі розірвати всі енергетичні зв’язки з Росією.

В компанії зауважили, що війна Росії проти України показала наскільки важливо для інших держав, зокрема, Польщі мати енергетичну незалежність.

Обайтек зазначив, що PKN Orlen інвестує 70 млрд злотих у збільшення видобутку нафти і газу, зокрема, у Норвегії, Польщі, Канаді та Пакистані.

Нагадаємо, російський "Газпром" повідомив нафтогазову компанію Польщі PGNiG, що збирається повністю зупинити постачання газу з 27 квітня, оскільки PGNiG відмовилася платити за паливо в рублях.

Згодом в уряді країни заявили, що Польща стала повністю незалежною від російського газу, завдяки диверсифікації поставок.