Гроші закінчилися: Білий дім звернувся до Конгресу із закликом про допомогу для України

Білий дім, США
Білий дім. Фото: Depositphotos

Якщо Конгрес США не ухвалить виділення коштів на допомогу Україні, це вдарить по ній на полі бою. Таке попередження висловила директорка Офісу менеджменту та бюджету Білого дому Шаланда Янг у листі лідерам Конгресу, передає Politico.

Як пише видання, таким чином адміністрація президента США Джо Байдена сигналізує про те, що без додаткових грошей успіхи України у війні перебувають під загрозою.

"Я хочу чітко пояснити: без дій Конгресу до кінця року у нас закінчаться ресурси для закупівлі додаткової кількості зброї і обладнання для України, а також для забезпечення обладнанням із військових запасів США. Немає чарівного джерела фінансування, щоб зустріти цей момент. У нас закінчилися гроші і майже закінчився час", – висловилася Янг.

Лист із таким змістом було направлено спікеру Палати представників Майку Джонсону, лідеру меншості Гакіму Джеффрісу, а також лідеру демократів і лідеру республіканців у Сенаті Чаку Шумеру та Мітчу МакКоннеллу.

За словами чиновниці Білого дому, Пентагон використав 97% із 62,3 млрд доларів, які він отримав для України станом на середину листопада. А Держдеп США вичерпав усі 4,7 млрд доларів.

"Наші пакети допомоги у сфері безпеки вже стали меншими, а поставки допомоги стали більш обмеженими. Якщо наша допомога припиниться, це викличе значні проблеми для України", – написала вона.

Янг вказала, що допомога українським військовим запобігає ширшій війні, яка може втягнути США в прямий конфлікт з Росією, якщо президент РФ Володимир Путін досягне успіху, а потім атакує країну НАТО.

Вона також нагадала, що підтримка України зміцнює американську економіку та створює робочі місця. Значна частина грошей, які Конгрес схвалив для України, ніколи не залишала США: кошти йшли на поповнення військових запасів, щоб замінити зброю та обладнання, які були відправлені до Києва.

Допомога від США: проблеми із ухваленням

У жовтні президент США Джо Байден подав до Конгресу запит щодо, зокрема, фінансування допомоги Україні й Ізраїлю та зміцнення безпеки американських кордонів. Загалом ідеться про 106 млрд доларів.

Близько 14,3 млрд доларів у 2024 фінансовому році запропоновано виділити Ізраїлю. Значна частина із цих грошей буде спрямована на підтримку систем протиповітряної та протиракетної оборони країни та інші закупівлі зброї.

Також Байден хоче отримати понад 9 млрд доларів на гуманітарну допомогу, зокрема для Ізраїлю та Гази, де населення стикається з гуманітарною кризою.

Що стосується України, то для неї президент США пропонує виділити 61,4 млрд доларів. Запит включає поповнення військового обладнання країни, надання допомоги в сфері економіки й безпеці й підтримку біженців у Штатах.

Однак на тлі скептичного ставлення частини республканкців до нового фінансування України Палата представників США ухвалила законопроєкт щодо надання допомоги Ізраїлю в розмірі 14,3 млрд доларів без коштів для Києва.

Ще до цього рішення координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, що Байден накладе вето на законопроєкт із допомогою тільки Ізраїлю.

А пізніше Палата підтримала законопроєкт про продовження тимчасового фінансування уряду до 19 січня, яке не передбачає коштів ні для України, ні для Ізраїлю.

Джерело фото: ua.depositphotos.com