ВАКС дозволив конфіскувати активи Богуслаєва

ВАКС дозволив конфіскувати активи Богуслаєва
Фото: скріншот з трансляції суду

18 квітня колегія суддів Вищого антикорупційного суду частково задовольнила адміністративний позов Міністерства юстиції України до колишнього президента АТ "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва та гендиректора російської компанії "Борисфен" і екстопменеджера "Мотор Січі" Петра Кононенка.

Про це повідомили у пресслужбі ВАКС.

Конфіскація відбувається згідно з пунктом 1 частини 1 статті 4 закону України "Про санкції".

ВАКС постановив стягнути у дохід держави активи підсанкційних осіб, а саме нерухоме майно, земельні ділянки, кошти, розміщені на банківських рахунках, цінні папери, майнові права на торговельні марки і промислові зразки та вогнепальну зброю.

Також від Богуслаєва відібрали 51% від частки у статутному капіталі ТОВ золота айстра, 90,1% в статутному капіталі ТОВ "Мотор Гарант", 100% частки у статутному капіталі ТОВ "Вінницький авіаційний завод", 100% частки у статутному капіталі ТОВ "Вертольоти МСБ", 2000 штук простих іменних акцій емітента "Моторбанк", 16,7% акцій у приватному підприємстві "Азовтрейд", а також - кошти Богуслаєва розміщені на рахунку в ПУМБ.

У ВАКС додали, що Богуслаєв має право подати апеляційну скаргу на рішення суду упродовж п’яти днів з дня проголошення рішення.

Нагадаємо, 22 січня Міністерство юстиції України звернулося до Вищого антикорупційного суду з позовом, в якому пропонує конфіскувати майно колишнього директора "Мотор січі" Вячеслава Богуслаєва та екстопменеджера  Петра Кононенка.

Справа Богуслаєва: що відомо

Нагадаємо, що СБУ затримала Богуслаєва 22 жовтня. За даними спецслужби, він налагодив транснаціональні канали незаконного постачання до країни-агресора оптових партій українських авіадвигунів, які окупанти використовували для виробництва та ремонту ударних вертольотів.

24 жовтня Шевченківський районний суд Києва заарештував Богуслаєва та Дзюбу, яким СБУ інкримінує статті 111-1 (колабораційна діяльність) та 111-2 (пособництво державі агресору).

Тоді ж у Богуслаєва виявили і російське громадянство, яке він має ще з 2000 року.

Також було встановлено, що у квітні 2022 року ексочільник Мотор Січі навмисно заблокував поставку гелікоптера для потреб Головного управління розвідки Міноборони України.

4 листопада суд наклав арешт на все майно президента корпорації "Мотор Січ" (Запоріжжя) Вячеслава Богуслаєва і начальника департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього ж підприємства Олега Дзюби. Загальна сума арештованих активів становить майже 1 мільярд гривень

14 грудня Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжний захід Богуслаєву у вигляді тримання під вартою до 11 лютого. Тоді судове засідання проходило у закритому режимі  через те, що звучала інформація, яка містить державну таємницю - відомості щодо держзамовлення оборонного комплексу. Проте, оголошення рішення було відкритим.