НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Brave1 збільшує гранти: на оборонні розробки можна отримати до 8 млн грн

Brave1 збільшує гранти: на оборонні розробки можна отримати до 8 млн грн
Голова Мінцифри Михайло Федоров. Фото: facebook.com/Brave1ua

Оборонний кластер Brave1 покращує умови для розвитку та масштабування українських defense tech-розробок. Так, нові гранти становитимуть 4 та 8 мільйона гривень, в той час як раніше максимальна сума була 2 мільйона.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Отримуйте грант, створюйте нові інновації та вдосконалюйте ті, що вже показали хороші результати", - йдеться в його повідомленні.

Крім цього, як повідомили у Мінцифри, Brave1 продовжує видавати гранти в розмірі 500 тисяч, 1 мільйон та 2 мільйона гривень. 

Залучити грант можна на такі розробки:

  • БПЛА;
  • наземні та морські дрони;
  • засоби для розвідки й аналізу розвідданих;
  • ракетно-артилерійські засоби ураження;
  • системи РЕБ та кіберборотьби;
  • зброя на нетрадиційних принципах дії;
  • зразки озброєння;
  • системи захисту та безпеки військ;
  • системи автоматизованого управління, зв’язку й захисту інформації.

Федоров зауважив, що Вrave1 допоможе отримати кодифікацію за стандартами НАТО, випробувати розробку на полігоні, отримати фідбек від військових та експертів.

Подати заявку на грант можна за посиланням.         

Хто може подати заявку

На оновлену грантову програму можуть податися українські виробники — учасники кластера Brave1, чиї розробки пройшли оборонну експертизу та отримали:

  • загальну оцінку не менш ніж 6, а оцінку поточного рівня готовності розробки — не менш ніж 5, щоб залучити 4 мільйони гривень; 
  • загальну оцінку не менш ніж 7, а оцінку поточного рівня готовності розробки — не менш ніж 6, щоб залучити 8 мільйонів гривень.

У Мінцифри нагадали, що грантову програму Brave1 запустили в липні 2023 року. За цей час було видано 299 грантів: 262 гранти на 4,9 млн доларів та 37 грантів на 67 млн грн.

Розробки Brave1

Кластер Brave1 був запущений 26 квітня 2023 року з метою забезпечити Збройні Сили України новітніми оборонними технологіями. У ньому інноватори та інженери розвивають власні ідеї для допомоги українським захисникам.

На платформі Brave1 зареєстровано понад 100 розробок, а 9 з них вже кодифіковано за стандартами НАТО.

Зокрема, українські розробники створили багаторазовий дрон-бомбер Hummel, який може нести вагу до 2 кг на відстань до 20 км. Дрон уже успішно використовують у підрозділах Сил оборони України на різних ділянках фронту.

Також в межах кластеру українські розробники з команди FoxTac розробили платформу з дистанційним керуванням, яка здатна евакуйовувати поранених з поля бою.

Крім того, розробники зі SkyLab UA створили стратегічний ударний дрон Shoolika mk6. Безпілотник може завдавати точних ударів й особливо ефективний у нічних операціях — у нього топові нічні візуальні системи.

На базі кластеру Brave1 розробники презентували Ratel Deminer — дистанційний мінний трал, який знаходить та нейтралізує протипіхотні міни. Комплекс отримав статус BRV1, тобто розробку визначили пріоритетною для Сил безпеки і оборони.

Раніше повідомлялося, що українські винахідники кластеру Brave1 розробили систему AD Counter FPV, яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів.

Також нагадаємо, що українські розробники створили унікальну мобільну систему радіоелектронної розвідки РЕБ ЕТЕР, яка допоможе перевіряти сигнали ворожого РЕБу перед запуском дронів.

Додамо, що українські інженери розробили розвідувальний безпілотник WarDog, який здатний вести розвідку в умовах складних рельєфів та під дією ворожого РЕБ.

А у червні Brave1 представив роботизований комплекс для розвідки та атаки Moroz.