"Доки виробники хліба не зможуть контролювати розподіл пільгового газу, хлібозаводи зупинятимуться", -- Костянтин Паршин, "Укрхлібпром"

Член Всеукраїнської асоціації пекарів Костянтин Паршин
Член Всеукраїнської асоціації пекарів Костянтин Паршин

Газова криза немилосердно б'є по українському бізнесу. Загалом за рік ціни зросли майже в 10 разів. Якщо у грудні 2020 року психологічною оцінкою ціни газу було 8 гривень за кубометр, то в середині грудня 2021-го на Українській енергетичній біржі газ торгувався по 70 тисяч гривень за тисячу кубів.

Через дикі ціни на газ багато підприємств в Україні опинилися на межі виживання . Перебуваючи в умовах, коли весь прибуток потрібно віддати за комуналку, багато бізнесів закриваються, деякі намагаються працювати, втрачаючи рентабельність або підвищуючи ціни. Інші ж, не бачачи виходу із ситуації, вже встигли закритися. Насамперед це стосується промисловості, однак через високі ціни на енергоносії на межі розорення виявилися і виробники соціально важливих продуктів харчування. Першими на сполох забили пекарі . За ціни на газ 65-75 тисяч за тисячу кубометрів виробляти хліб в Україні стало неможливо. Пізніше до них приєдналися молочники та птахівники .

Оскільки під загрозою опинилася продовольча безпека України , влада пішла бізнесу назустріч і вирішила надати якісь пільги і для виробників соціально важливих продуктів харчування.

Так, 31 грудня 2021 року Кабінет міністрів з ініціативи Офісу президента встановив торгову надбавку у розмірі не вище 1% за постачання природного газу власного видобутку виробникам низки продовольчих товарів, які мають суттєву соціальну значущість.

Рішення поширюється на компанії, для яких основним видом діяльності є виробництво борошна пшеничного першого сорту, молока пастеризованого жирністю 2,5% (у плівці), хліба житньо-пшеничного, яєць курячих категорії С1, птиці (тушки курячої), а також батону та соняшникового. олії, які були внесені до відповідного переліку також 30 грудня. При цьому дія цієї постанови має тривати до кінця карантину Covid-19, але не довше кінця квітня 2022 року. У свою чергу, постановою №1433 Кабмін також зобов'язав приватних газодобувників продавати до кінця квітня 20% газу, що видобувається на Українській енергетичній біржі.

При цьому реалізація цієї урядової ініціативи вийшла, скажімо, не дуже. Вже в січні Всеукраїнська асоціація пекарів заявила, що попри рішення уряду газу їм вистачить лише на половину січня, а аукціони з продажу блакитного палива за пільговими цінами постійно переносять.

Перший аукціон на газ за пільговими цінами все ж таки провели 17 січня . На торгах було реалізовано 1346 тисяч кубометрів газу за середньою ціною 11,6 тисяч гривень. При цьому того ж дня державний "Укргазвидобування" продавав свій газ на УЕБ по 41 060 тисяч гривень за тисячу кубів.

Заводи зупиняються, рітейлери готуються знімати з продажу хліб

Проте пекарі заявляють, що виставлених на торги обсягів замало навіть однієї галузі . Для стабільної роботи в останні дні січня хлібозаводам потрібно 2,5 мільйона кубометрів газу, а газовидобувні компанії запропонували 17 січня лише 1,3 мільйона кубометрів.

Через нестачу газу за пільговими цінами хлібозаводи вже почали закриватися. Так, 16 січня закрився завод "Павлоградхліб" на Дніпропетровщині. Підприємство стоятиме як мінімум до 1 лютого.

Крім високої ціни газу, проблема також у державному регулюванні цін на соціальні продукти у вигляді граничної надбавки в 10% на такі продукти. У компанії АТБ вже заявили, що мережі можуть перестати продавати соціальні продукти: олію, гречку, яйця, хліб та цукор.

Встановлена планка націнки не більше ніж 10% не покриває витрати операторів ринку на логістику, сезонне списання та інші операційні послуги. Отже, цілком може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів до моменту налагодження всіх процесів та розуміння порядку їх ціноутворення.

Член Всеукраїнської асоціації пекарів Костянтин Паршин заявив, що газ за пільговою ціною в рамках торгів на УЕБ розподіляється не зовсім прозоро і часто його купують компанії, які не мають відношення до виробників соціальної продукції.

"Доки розподіл пільгового газу проходитиме без представників виробників соціальної продукції, продуктова криза з критичної перетвориться на катастрофічну, і соціальні наслідки набудуть лавиноподібного характеру. Відсутність у комісії з контролю за розподілом українського газу за пільговими цінами для виробників соціально значущої продукції самих споживачів даного газу призводить до того, що цільові споживачі або не одержують обіцяний КМУ газ, або одержують в обсязі, недостатньому для функціонування виробництва", - зазначив Паршин.

За словами Паршина, пільговий газ іде непрофільним виробництвам, які зуміли формалізувати свою приналежність до галузі.

"Фактично ми зараз стаємо свідками падіння всієї хлібопекарської галузі. Перші хлібозаводи вже оголосили про свою зупинку, а торговельні мережі попереджають про перебої з поставками продуктів першої необхідності – хліба, яєць, гречки, олії. Поки що ми, виробники хліба, не зможемо брати участь і контролювати пільговий газ, доти ми відчуватимемо виробничі проблеми, аж до повної зупинки. У той час як пільговий газ буде розподілено за кумівським принципом, і всі спроби уряду уникнути продуктової кризи ні до чого не приведуть ", - заявив Паршин.

Можливий вихід із кризи

Для зняття напруженості він пропонує уповноважити одного Гарантованого Покупця (100% державного підприємства, наприклад, зі структури НАК "Нафтогаз") викуповувати на даних спецаукціонах весь заявлений обсяг за затвердженою комітетом квотою та перепродувати його за середньозваженою ціною закупівлі трейдерам, яких вказали у заявках замовники.

А вони вже в рамках чинних контрактів перепродаватимуть його замовникам – споживачам. При цьому всі виробники соціальних продуктів харчування мають єдину ціну на природний газ.