Захист Порошенка заявив про призначення його перехресного допиту з Медведчуком. У ДБР це заперечують

Петр Порошенко. Фото: сайт партии "Европейская солидарность"
Петро Порошенко. Фото: сайт партії "Європейська солідарність"

Адвокат Ілля Новіков заявляє, що Державне бюро розслідувань запланувало на 25 січня перехресний допит його підзахисного – депутата Верховної Ради та п'ятого президента Петра Порошенка – разом із нардепом від "Опозиційної платформи – За життя" Віктором Медведчуком. Про це він заявив на брифінгу.

"Нам офіційно повідомляють, що нібито на завтра заплановано так званий перехресний допит Порошенка та пана Віктора Медведчука. І наша думка, що вся ця справа має на меті виключно PR-ефекти і саме заради того, щоб ЗМІ, які підтримують позицію Офісу генпрокурора, Офісу президента, мали можливість зробити таку картинку, видосик, що Порошенко та Медведчук одночасно заходять до будівлі ГБР", - сказав Новіков.

Він наголосив, що "грати в ту гру, яку нам пропонують, і вдавати, що там є якісь слідчі, які бажають розібратися та дізнатися істину", сторона Порошенка не буде, оскільки всі показання Порошенка дав ще у червні 2021 року.

"Від будь-якої співпраці зі слідством ми маємо намір відмовитися. Якщо слідчі вважають, що їм потрібні свідчення людини, яку вони підозрюють у скоєнні державної зради, це досить смішно. Тому що якщо ви можете вести справу тільки коли люди дають під тиском свідчення самі на себе та на якихось ще осіб, це не слідство, це щось несерйозне. Показів по суті – не буде”, - наголосив юрист.

Новіков додав, що захист радить Порошенку не брати участь взагалі у жодних слідчих діях, якщо про них не буде повідомлено у встановлені законом терміни: зокрема, виклик на допит має здійснюватися за три дні до самого допиту, причому день виклику не повинен враховуватись.

"Порошенко не зобов'язаний давати показання – це його право, не зобов'язаний брати участь у слідчо-процесуальних діях – це його право. Тому будь-які виклики для якихось слідчих та процесуальних дій за таких умов – це виключно шоу, тиск та створення перешкод для політичної діяльності", - додав його колега Ігор Головань.

Він також заявив, що виходячи з понад десятка постанов, підписаних представниками Офісу генерального прокурора, слідство вже має докази винності підозрюваних у справі, які не потребують додаткової перевірки, а тому порадив ГБР завершувати розслідування і передавати справу до суду.

Проте невдовзі після брифінгу захисників Порошенка ГБР заявило, що новина від Новікова є хибною, і перехресний допит його підзахисного з Медведчуком "нині не запланований і не проводитиметься 25 січня 2022 року".

Нагадаємо, що 14 січня, коли Порошенко ще був за кордоном, у ГБР вже припускали, що можуть влаштувати його перехресний допит із Медведчуком. 17 січня екс-президент повернувся до України, де його не стали затримувати, а дозволили добровільно прибути до суду на засідання щодо обрання запобіжного заходу. Проте, незважаючи на тяжку статтю підозри, суд вирішив відпустити Порошенка під особисте зобов'язання.

При цьому 10 січня той самий Печерський райсуд Київ продовжив домашній арешт у цій справі для Медведчука. Йому ще 8 жовтня було повідомлено про підозру за частиною 2 статті 28 та частиною 1 статті 111, а також частиною 2 статті 28 та частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу (державна зрада та створення терористичної організації, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

На думку слідства, саме так слід трактувати те, що нинішній нардеп від ОПЗЖ у 2014-2015 роках, не обіймаючи офіційних посад, курирував схему постачання вугілля з непідконтрольних територій України на підконтрольні, узгоджуючи відповідні питання з тодішнім керівництвом України та представниками російської влади.

Самому тодішньому керівнику України підозру за тими самими статтями відправили вже дистанційно 20 грудня після його виїзду з України. Крім того, підозри у цій же справі отримав колишній міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, проте держзраду йому не звинувачують.

Першим фігурантом справи ще у вересні став бізнесмен Сергій Кузяра, який забезпечував, за даними слідства, організацію згаданих поставок вугілля і контролював оплату за нього. На відміну від інших фігурантів, той встиг посидіти до СІЗО, проте 12 січня був випущений під домашній арешт.