У Польщі очікують мільйон біженців з України у разі вторгнення Росії

У Польщі очікують мільйон біженців з України у разі вторгнення Росії
У Польщі очікують мільйон біженців з України у разі вторгнення Росії

Віце-міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацей Вонсік заявив, що у разі військового вторгнення Росії в Україну, то на кордоні з Польщею очікується хвиля до мільйона біженців з України.

Про це   повідомляє   "Польське радіо" з посиланням на слова Мацея Вонсіка в ефірі "TV Republica".

"Якщо в Україні дійде до війни, ми повинні враховувати наплив справжніх біженців. Люди, які тікають від вогню, люди, що тікають від смерті, тікають від звірств війни", - сказав Вонсік.

Віце-міністр внутрішніх справ пояснив, що Польща має бути готовою до гіршого сценарію.

"Є кілька сценаріїв. Можливо, втіляться більш позитивні або не настільки радикальні сценарії, але ми повинні бути готові до чорного сценарію, і вже деякий час МВС вживає заходів, щоб ми були готові до приходу цієї хвилі навіть мільйона людей, які при цьому найгірші. сценарії можуть з'явитися на нашому східному кордоні", – заявив Вонсік.

Мацей Вонсік додав, що йдеться про підготовку переходів, медичне обслуговування, проживання та харчування.

"За Женевською конвенцією, ці люди будуть під захистом Польщі, і ми не від цього дистанцюватимемося. Там, де є біженці, ми повинні їм допомогти, таке міжнародне право, але це також правила співіснування цивілізованих людей, принципи європейської та християнської культури. Ми не втечемо від цього і не будемо від цього захищатися", - заявив заступник голови МВС.

Він також закликав не піддаватися істеричним та панічним настроям.

"У нас ще Олімпіада попереду. Здається, у Путіна настільки важливі відносини з Китаєм, що він не зробить жодних рішучих кроків до закінчення Олімпіади, тому що це може обернутися проти нього з боку китайської влади", - підсумував Мацей Вонсік.

Нагадаємо, Польща розпочала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю. Причиною цього стала безпрецедентна міграційна криза, з якою країна зіткнулася наприкінці 2021 року.

Нагадаємо, що загострення міграційної кризи на східному кордоні ЄС сталося на початку листопада із прибуттям до району КПП "Брузги" у Гродненській області Білорусі організованої групи з кількох тисяч мігрантів. Більшість із них виявилися іракськими курдами.

Польща у відповідь стягнула масштабні сили до кордону, намагаючись протистояти спробам мігрантів прорватися на її територію. При цьому, судячи з численних фото- та відеоматеріалів, дії натовпів мігрантів безпосередньо координувалися присутніми на місці білоруськими силовиками. Пізніше вони дозволили мігрантам захопити сам КПП "Брузги", з якого   атакували польських силовиків   камінням та іншими предметами, але незабаром, з огляду на подальше похолодання, переселили мігрантів до розташованого неподалік логістичного складу.

Хоча пряме протистояння на білорусько-польському кордоні зійшло нанівець, масштаби напливу мігрантів ослабли, а Ірак почав масово вивозити своїх громадян із Білорусі, Польща досі фіксує спроби мігрантів пробратися на її територію. Так, 26 січня, через кордон   спробували пробратися   22 особи.