У Раді з'явився проект постанови про звільнення Монастирського через ДТП з Трухіним

Денис Монастирський
Денис Монастирський. Фото: пресслужба МВС

12 депутатів Верховної Ради з фракції "Європейська солідарність" та позафракційний колишній голова парламенту Дмитро Разумков пропонують звільнити Дениса Монастирського з посади міністра внутрішніх справ через залучення його імені до скандалу навколо ДТП із нардепом із "Слуги народу" Олександром Трухіним. Відповідний проєкт постанови №7009 вони внесли до Ради 3 лютого.

У пояснювальній записці до документа депутати зазначають, що останнім часом навколо МВС складається ситуація, яка свідчить про неналежне виконання Монастирським своїх обов'язків.

Серед іншого йому пригадали скандал із тепер уже колишнім заступником голови МВС Олександром Гогілашвілі. Нагадаємо, що в грудні конфлікт чиновника з підлеглими на блокпосту викликав сплеск інтересу ЗМІ до його персони, зокрема до причин близькості до президента Володимира Зеленського і до того, як він опинився на своїй посаді, маючи, як повідомляли ЗМІ, російське громадянство та судимості у РФ.

"Останньою надзвичайною подією стало опублікування відео поліцейських з місця ДТП нардепа "Слуги народу" Олександра Трухіна, з якого видно, що покривання цього злочину здійснював міністр внутрішніх справ Монастирський Д.А. Це свідчить про зловживання владою та службовим становищем міністра внутрішніх справ", - зазначається у поясненні.

Нагадаємо, що ДТП за участю Олександра Трухіна сталося на Бориспільській трасі у Києві ще 23 серпня. Тоді автомобіль Audi, у якому перебував Трухін і ще двоє чоловіків, на великій швидкості в'їхав у автомобіль Ford, який зупинився на червоне світло. Той у свою чергу протаранив Daewoo.

Постраждали шестеро людей, зокрема двоє дітей. Одним із потерпілих став голова комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі. 72-річний футбольний суддя та його помічник знепритомніли та були госпіталізовані.

ГБР повідомило про те, що розслідує цей інцидент, лише 3 вересня після того, як заочний коментар дав сам нардеп. Публічно ж Трухін прокоментував скандальне ДТП, а також факт видалення новини про нього із багатьох інтернет-ЗМІ лише 7 вересня.

Відтоді офіційно про розвиток цієї історії публічно не повідомлялося, проте інцидент із близьким до Зеленського та впливовим нардепом двічі довелося коментувати самому президентові. Зокрема, на пресмарафоні 26 листопада він заявив, що йдеться про банальну ДТП, в якій "нічого страшного немає", а також несподівано дав зрозуміти, що дивився відео з місця події, про наявність якого раніше не повідомлялося.

1 лютого видання "Українська правда" повідомило, що розшукало нарешті і опублікувало відео з камери патрульного поліцейського Сергія Петрика, який прибув на місце ДТП, яке свідчить, що нетверезий Трухін ще на початку спілкування з ним обіцяв про все "поговорити" з Монастирським, а потім неодноразово пропонував правоохоронцю великий хабар за те, щоб той дозволив йому спокійно втекти з місця події.

Петрик, а також його колега, який чув слова Трухіна, хоч і не стали фіксувати пропозицію про хабар, яка є кримінальним злочином, брати гроші не стали. Сам депутат на місці заперечував, що був за кермом, проте фактично відмовлявся від дачі письмових пояснень та проходження тесту на алкогольне сп'яніння.

При цьому журналісти зазначають, що Монастирський точно бачив це відео. Проте після публікації відеозапису МВС відхрестилося від відповідальності за розслідування, вказавши, що передало його до ГБР. У самому бюро заявили, що у слідства не було відео з камери Петрика. Більше того, там кажуть, що патрульний свідчив у цій справі, але слідчим він нібито не повідомляв того, що розповів в інтерв'ю журналістам. Сам міністр особисто ситуацію поки не коментував.