За перший квартал держбюджет поповнився 650 млн грн від приватизації: які об'єкти виявились найдорожчими

гроші, гривні, 500 гривень, купюри, валюта
Фото: ua.depositphotos.com

За результатами січня-березня від малої приватизації до державного бюджету України вже надійшло понад 650 мільйонів гривень. Про це за підсумками наради з регіональними відділеннями повідомив голова Фонду держмайна (ФДМУ) Віталій Коваль.

Зазначається, що найдорожчими об’єктами стали Київське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство та майновий комплекс державного підприємства “ТВК” в Одесі. Останній був проданий за понад 106 мільйонів гривень. Водночас, переможна пропозиція за Київське протезно-ортопедичне підприємство становила понад 165 мільйонів гривень, при стартовій ціні в більш як 31 мільйон.

У Фонді держмайна також повідомили, що з оренди за перший квартал бюджет вже отримав понад 208 мільйонів гривень, тоді як площа нового орендованого майна становила 196 тисяч квадратних метрів. За кількістю зданих в оренду квадратних метрів лідирують регіональні відділення ФДМУ у Львівській, Закарпатській, Волинській, Полтавській і Сумській областях.

“Наприкінці наради наголосив на максимальній синхронізації команди для підвищення фінансових показників. Наші плани на цей рік – амбітні і важливо не лише їх досягти, а й перевиконати. Кожен об’єкт в управлінні фонду зі збиткового та неефективного має стати бюджетонаповнюючим. Адже ми не просто продаємо чи здаємо в оренду квадратні метри. Ми спільно працюємо на Перемогу України”, – заявив Віталій Коваль.

Нагадаємо, торік у листопаді Фонд держмайна спрогнозував, що загалом від продажу обʼєктів приватизації у 2024 році до бюджету має надійти 4 мільярди гривень. Серед топових пропозицій фонд називав Об'єднану гірничо-хімічну компанію (ОГХК), Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат (санкційний актив); ПАТ "Центренерго", Одеський припортовий завод, готель "Україна", ТРЦ Ocean Plaza (санкційний актив), ПрАТ "Індар" (підприємство з виробництва інсуліну), Уманський лікеро-горілчаний завод.

Зауважимо, що 12 квітня ФДМУ назвав стартову ціну державної частки ТРЦ "Ocean Plaza": вона становить 1,65 мільярда гривень. Зазначається, що наступним кроком стане підготовка проєкту відповідного рішення на розгляд та затвердження Кабміну. Після цього ФДМУ одразу визначить дату проведення аукціону.

У той же час компанія "Центренерго", у якої залишалося дві теплоелектростанції на підконтрольній Україні території (Зміївська та Трипільська), внаслідок нещодавніх російських атак фактично втратила обидва активи через їхнє руйнування та припинення генерації електроенергії.

Приватизація: очікування й реальність

У 2021 році держбюджет України отримав 5,1 мільярда гривень від приватизації. Тодішній голова ФДМ Дмитро Сенниченко заявляв, що це був рекорд із надходжень протягом десяти років.

На 2022 рік було встановлено планку в 8 мільярдів гривень, однак на тлі повномасштабної війни й призупинення приватизації по факту було отримано лише 1,7 мільярда гривень.

Що стосується минулого року, то надходження від приватизації у державний бюджет були заплановані в сумі 6 мільярдів гривень, та станом на грудень до державного бюджету надійшло тільки 2,6 мільярда. Загалом у 2023 році державна електронна система “Prozorro.Продажі” поповнила бюджети різних рівнів на понад 3,3 мільярда гривень.

Маркетингова стратегія для великої приватизації

Нагадаємо, у квітні ФДМ та "Prozorro.Продажі" домовилися разом розробити ефективну маркетингову стратегію продажу об’єктів великої приватизації, а також спільно працювати у питаннях оренди державного майна, санкційних активів, Земельного банку та інших проєктів фонду. 

Варто зауважити, що приватизація в Україні була призупинена після початку повномасштабної війни. Якщо приватизацію малих об'єктів держвласності перезапустили у вересні 2022 року, то аукціони з великої приватизації, за словами очільника ФДМУ Коваля, плануються з другого півріччя 2024 року.

Джерело фото: ua.depositphotos.com