Ціни знижені. Міноборони відкрило оновлені дані про вартість харчування для ЗСУ

Яйця
Яйця. Фото: Detmold / Pixabay

Міністерство оборони України внесло зміни до договорів на закупівлю продуктів для військових, які постачатимуться протягом 2023 року. Відповідні дані опубліковані на сайті відомства.

У Міноборони зауважили, що закуповують не продукти зі списку, а послугу з харчування. До неї входять також логістика продовольства, приготування їжі, підтримка їдалень у належному стані та інші витрати, які закладено у вартість.

Оновлені договори передбачають, що послуга добового харчування коштуватиме від 137,04 до 144,06 грн.

Зокрема, закупівля яєць, вартість яких у минулому договорі стала чи не найбільш обговорюваною, тепер передбачена на рівні 8.40 - 9 грн за штуку.

Додатки до кожного з восьми договорів опубліковані на сайті Міністерства оборони. Один із них виглядає так:

Нагадаємо, наприкінці січня Міністерство оборони потрапило в скандал із закупівлями харчів для військових за завищеними цінами. Видання ZN.ua повідомило, що відомство закупило, зокрема, яйця по 17 грн за штуку та картоплю по 22-35 грн за кілограм. Загальна сума угоди перевищила 13 млрд гривень.

У Міноборони спочатку називали інформацію в ЗМІ такою, що має ознаки навмисних маніпуляцій та вводить в оману, і грозили звернутися до СБУ.

Пізніше міністр оборони Олексій Резніков публічно визнав провал роботи управління з питань запобігання та виявлення корупції Міноборони. У самому міністерстві провели кадрові зміни. Також була інформація про можливе звільнення Резнікова, але в підсумку він залишився на посаді.

24 лютого Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №8381 в цілому, який передбачає оприлюднення в системі Prozorro цін, за якими оборонні замовники купують товари і послуги для забезпечення армії.